Prima pagină » Eveniment-Social » Una dintre cele mai de top studente de la USV Iași este din Africa de Sud și studiază medicină veterinară. Katherina a crescut într-o țară periculoasă, iar aici și-a găsit liniștea: „Mă simt în siguranță” – GALERIE FOTO

Una dintre cele mai de top studente de la USV Iași este din Africa de Sud și studiază medicină veterinară. Katherina a crescut într-o țară periculoasă, iar aici și-a găsit liniștea: „Mă simt în siguranță” – GALERIE FOTO

20 mai 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Katherina Maria Pavlova are 23 de ani, este originară din Africa de Sud și este în anul V la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții (USV) Iași. Tânăra a plecat din țara în care s-a născut pentru a-și urma visul, iar acum este una dintre cele mai de top studente din cadrul instituției.

Katherina a venit tocmai din Africa de Sud în Iași, pentru a-și urma cel mai mare vis, de a deveni medic veterinar

Katherina Maria Pavlova s-a născut și a copilărit în orașul Johannesburg, din Africa de Sud. Încă de la vârsta de șase ani, aceasta și-a dat seama că își dorește să devină medic veterinar. În clasa I, când a avut ca temă realizarea unui poster, a scris că își dorește să urmeze această meserie. Poza cu posterul realizat de ea poate fi văzută în galeria foto.

Tânăra a avut multe animale de companie în copilărie și chiar a salvat viețile unor porumbei. De la o vârstă fragedă, a luat contact cu șerpi, șopârle, pui de crocodil, ba chiar elefanți sălbatici.

„M-am născut și am crescut în suburbiile din Johannesburg, un oraș din Africa de Sud, alături de părinții mei care au emigrat din Bulgaria în Africa de Sud când aveau 20 de ani. Amândoi sunt născuți și crescuți în Bulgaria, dar își doreau să trăiască într-o țară unde se vorbește engleză și, la începutul anilor 90, Africa de Sud era una dintre puținele țări care oferea vize fără prea multe bătăi de cap.

Singurul lucru care mi-am dorit vreodată să fiu a fost medic veterinar și prima mea pe care o am de când m-am născut este că am vrut să fiu medic veterinar, asta undeva pe la vârsta de șase ani. Eram în clasa întâi și a trebuit să facem un poster despre animalele mele de acasă și pe acel poster am scris că, atunci când o să fiu mare, vreau să fiu veterinar și nu mi-am imaginat niciodată că sunt altceva decât veterinar. Când m-am născut, părinții mei mi-au adus acasă un câine și mi-au făcut cunoștință cu tot felul de animale încă de la o vârstă fragedă.

În copilărie, am ținut diferiți șerpi, șopârle, pui de crocodili (la ferma de crocodili), am atins elefanți sălbatici (Elephant Sanctuary) și am experimentat observarea balenelor, precum și puii de țestoase care clocesc pe plajă. Ca să nu mai vorbim de salvarea prea multor porumbei de numărat, un cameleon, un șarpe, o broască țestoasă, precum și unele păsări din Africa de Sud”, declară Katherina Maria Pavlova.

Katherina: „Bunica mea s-a oferit să vină cu mine în România”

În Africa de Sud, există o singură universitate unde se poate studia medicina veterinară, însă concurența este foarte mare, având în vedere populația de 60 de milioane de oameni pe care o are țara.

A ales să se uite peste câteva universități din România, iar după ce o agenție i-a sugerat să meargă la USV Iași, Katherina asta a și făcut. A aplicat atât la USV Iași, cât și la câteva universități din Bulgaria, deoarece părinții ei sunt de acolo, iar după ce a fost acceptată la Iași, nu a stat pe gânduri și a acceptat imediat.

„Am știut de la începutul anilor de liceu că, probabil, voi merge la o universitate în străinătate. Doar o universitate din Africa de Sud, mai precis Universitatea din Pretoria, oferă medicină veterinară. Pentru a pune în perspectivă cât de competitivă este, Africa de Sud are o populație de aproximativ 60 de milioane de oameni. Sunt mii de studenți care aplică în fiecare an și sunt locuri foarte limitate disponibile, în jur de 140. Din aceste 140 de locuri disponibile, există un anumit număr de locuri alocate pentru fiecare, în jur de 36 pentru albi și restul pentru persoane de culoare, ceea ce face și mai dificil să fii acceptat.

Raționamentul din spatele acestui lucru se datorează istoriei țării și acesta are ca scop oferirea de mai multe oportunități oamenilor de culoare din țară. Inițial, planul meu era să studiez în Bulgaria pentru că viața mea, în general, ar fi fost mai ușoară, în sensul că vorbesc limba, majoritatea rudelor mele locuiesc acolo și nu ar trebui să-mi fac griji pentru cazare, dar am ales să mă uit și peste universitățile din România. Am găsit o agenție din București care să mă ajute să adun toate documentele necesare pentru procesul de aplicare iar cei de la agenție mi-au recomandat Universitatea de Științele Vieții din Iași, datorită accesibilității școlarizării universitare, dar și pentru că Iașul este un oraș foarte frumos.

Am urmat sfatul lor și am aplicat atât în Bulgaria, cât și în Iași. După un interviu cu universitatea din Iași, am fost acceptată și am fost atât de recunoscătoare pentru oportunitate încât am ocupat fără ezitare locul care este perfect, deoarece diploma este recunoscută în toată Europa”, spune Katherina Maria Pavlova.

Timp de câteva luni, a locuit în Iași alături de bunica ei, care s-a oferit să îi fie alături și care a ajutat-o să se acomodeze aici.

„Bunica mea s-a oferit să vină cu mine în România pentru câteva luni până să încep eu să mă simt confortabil. M-a ajutat la decorarea apartamentului meu pentru a-l face cât mai casnic și confortabil cu putință și m-a învățat toate elementele de bază ale vieții în Europa, cum ar fi cum să folosesc un autobuz, tramvai. Bunica mea, fiind aici, cu mine, m-a ajutat să mă concentrez pe studii și să mă obișnuiesc cu viața universitară. Și-a petrecut zilele explorând diferite părți ale Iașului, învățând diferitele rute de transport public, ceea ce a fost o salvare imensă pentru mine”, adaugă Katherina Maria Pavlova.

Timp de 12 ani, a practicat gimnastică ritmică și a participat la nenumărate competiții

Katherina Maria Pavlova ne-a transmis faptul că Africa de Sud este o țară nesigură, care are o rată a criminalității ridicată, din acest motiv, elevilor de acolo nu le este recomandat să meargă singuri pe stradă. Tânăra a practicat, timp de 12 ani, gimnastică ritmică și a participat la nenumărate competiții la nivel național și internațional, de unde s-a întors acasă cu premii.

„Din păcate, Africa de Sud are o rată a criminalității ridicată, cu multe jafuri care vizează, în principal, casele independente, în comparație cu complexele care sunt mai puțin vizate din cauza apropierii dintre case. Un lucru care îi surprinde pe mulți când vizitează această țară este că majoritatea caselor au pereți foarte înalți, cu garduri electrice, sârmă ghimpată și țepi pentru un plus de securitate. Din motive de siguranță și distanța mare dintre lucruri, mersul pe jos nu este obișnuit.

Taxiurile noastre sunt sub formă de microbuze care sunt utilizate pe scară largă de comunitatea locală, ceea ce este important datorită ratei ridicate a sărăciei și șomajului din țară. Din cauza siguranței limitate, copiii trebuie să fie supravegheați în orice moment, iar ei să meargă singuri pe străzi nu este recomandabil, așa că toate școlile încurajează elevii să participe la activități extracurriculare care includ rugby, înot, atletism, netball, cricket, dans, tenis. Activitatea mea extracurriculară a fost gimnastica ritmică pe care am făcut-o timp de 12 ani, unde am putut concura la nivel național și internațional și am avut norocul să fiu și antrenor câțiva ani. Întotdeauna, am avut ceva de făcut și în timpul liber, când nu eram la școală, mă antrenam pentru gimnastică. Am fost foarte norocoasă să am mulți prieteni atât la școală, cât și la gimnastică și încă țin legătura cu toată lumea până astăzi, deși toți avem propria noastră viață.

Când nu eram la școală sau la gimnastică, am făcut multă muncă de voluntariat la adăposturile noastre locale pentru animale și nu este nimic mai împlinitor decât să ajut animalele”, mai spune Katherina Maria Pavlova.

În Iași, Katherina se simte în siguranță, lucru foarte important pentru o persoană care provine dintr-o țară nesigură.

„Unul dintre lucrurile mele preferate la Iași este că mă simt extrem de în siguranță, ceea ce a fost foarte important pentru mine, deoarece vin dintr-o țară care este considerată nesigură. De asemenea, îmi place că este ceea ce consider eu a fi un oraș mic, toți colegii mei spun că este foarte mare pentru ei, dar eu cred asta pentru că vin din Johannesburg, care are o populație de aproximativ 60 de milioane de locuitori”, adaugă Katherina Maria Pavlova.

Tânăra își dorește să-și deschidă propriul adăpost de animale

Studenta se află la o distanță de peste 8.000 de kilometri de casă, însă își vede părinții și prietenii prin intermediul apelurilor video.

„Tehnologia modernă este o mare binecuvântare în zilele noastre și, știind că familia și prietenii mei sunt la un apel video distanță, a făcut totul mai ușor. Dacă mă simt puțin tristă sau îmi este dor de casă, primul lucru la care mă gândesc mereu sunt părinții mei și cât de mult au muncit pentru a-mi oferi o viață atât de minunată și șansa de a studia în străinătate.

Țin minte doar ce binecuvântare este pentru mine să am această oportunitate uimitoare, de a-mi urma visele, de a experimenta viața într-o țară nouă, de a întâlni oameni din toată lumea și distanța dintre noi este doar temporară. Mi-am făcut niște prieteni uimitori de-a lungul anilor și îi văd cu adevărat ca pe familia mea, au fost un sistem de sprijin uimitor pentru mine aici și mi-au făcut cu adevărat timpul de neuitat aici și mi-am făcut prieteni pe viață”, spune Katherina Maria Pavlova.

După ce va absolvi studiile din cadrul USV Iași, tânăra își dorește să lucreze ca medic veterinar într-o țară din Europa, dar vrea să își deschidă și un adăpost de animale.

„După ce voi absolvi, aș dori să fac un fel de stagiu de voluntariat cu animale sălbatice în Africa de Sud, preferații mei sunt elefanții și rinocerii. Mi-ar plăcea să lucrez undeva în Europa, cu speranța de a-mi deschide într-o zi propria clinică, precum și un adăpost de animale. Cred că un adăpost, mai precis pentru rase de câini, cum ar fi pitbull, rottweilers și ciobănesc german, de exemplu. Este un subiect controversat, dar pentru mine este un lucru foarte important, mai ales că sunt o mare iubitoare de câini”, adaugă Katherina Maria Pavlova.

Comentarii
  • Ne vindem mult prea ieftin, în detrimentul alor noștri și în beneficiul unora care nu-s în stare să facă față exigențelor sistemului de învățământ din țările lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025