Local

Undă verde pentru împrumutul de 20,5 milioane de euro de la BERD! Primăria Iași va returna banii în 15 ani

Publicat: 22 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Undă verde pentru împrumutul de 205 milioane de euro de la BERD Primăria Iași va returna banii în 15 ani
Primăria Iași a semnat cu BERD un contract de împrumut de 20,5 milioane de euro, pe o perioadă de 15 ani, pentru finanțarea mai multor investiții

Primăria Iași a semnat contractul de împrumut de 20,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Municipalitatea se va folosi de banii respectivi pentru modernizarea depoului de tramvaie din Dacia, pentru reabilitarea Cinematografului „Dacia”, dar și pentru reabilitarea termică a 14 unități de învățământ din oraș

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a semnat contractul de împrumut cu Primăria Iași pentru 20,5 milioane de euro (100 de milioane de lei). Fondurile vor ajunge în municipiul Iași pentru modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Cinematografului „Dacia”, precum și reabilitarea termică a 14 grădinițe, școli și licee.

„Obiectivele menționate fac parte din lista investițiilor prioritare care necesită concentrarea de resurse financiare proprii considerabile, dar peste posibilitățile actuale de susținere din bugetul local. Acestea acoperă trei domenii prioritare pentru municipalitatea ieșeană: mobilitatea verde, educația și cultura”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Reacția primarului Mihai Chirica despre împrumutul de la BERD

Finanțarea rambursabilă externă a fost contractată în urmă cu 17 luni de la BERD și a fost aprobată pe 15 martie 2021 și de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor. Contractul de credit și contractul de garanție au fost semnate de primarul Mihai Chirica. Din partea BERD au participat Venera Vlad, director asociat Infrastructura Europa, Susan Goerranson, director Infrastructura Europa, Elena Kiseleva, manager de proiect, și alți reprezentanți ai băncii.

„Este un moment important pentru municipiul nostru și vreau să mulțumesc pentru receptivitatea cu care BERD a înțeles necesitatea acestui împrumut. Fondurile europene nerambursabile sunt prioritare pentru orașul nostru în prezent și rămân principalul motor de dezvoltare. România trebuie să înțeleagă faptul că finanțările nerambursabile se vor termina la un moment dat, iar exercițiul dezvoltării prin împrumuturi va trebui să fie bine înțeles din timp, pentru a ne putea pregăti pentru o nouă etapă de dezvoltare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Bani în tranșe pentru proiectele derulate de Primăria Iași

La nivel de împrumut se vor aloca 13,4 milioane de euro în anul 2022 și 3,2 milioane euro în anul 2023. Restul sumei va fi repartizată după semnarea contractului. Conform documentului menționat, perioada de grație este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale. Din bugetul local al municipiului Iași va fi asigurată plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor și taxelor aferente realizării celor trei proiecte de investiții.

Marja dobânzii va fi peste rata interbancară (Euribor la 6 luni) de 1,15 la sută pe an, comision de acordare de 0,50 la sută din împrumut, comision de rambursare avantajos etc. Primăria Iași a mai făcut un împrumut cu rezultate importante de la BERD, de 67,5 milioane de lei (15 milioane euro, la acea dată), cu ajutorul căruia au fost achiziționate 88 de autobuze ISUZU Citiport, după o licitație europeană organizată tot cu asistență BERD. Din acești bani, circa 2 milioane de euro se vor duce către lucrările de la Cinematograful „Dacia” din cartierul Alexandru cel Bun.

Fonduri pentru modernizarea depoului din cartierul Dacia

Cei mai mulți bani se vor duce către modernizarea depoului din Dacia. Primarul Mihai Chirica a precizat și faptul că gradul de îndatorare a autorității locale este unul extrem de mic.

„În prezent, gradul de îndatorare al municipiului Iași este de 4,99 la sută, un nivel foarte redus pentru un oraș în plină dezvoltare, în condițiile în care procentul maxim de îndatorare prevăzut de lege este de 30 la sută, putând urca până la 70 la sută pentru susținerea unor proiecte cu finanțare europeană. Maximul de îndatorare pe care municipiul Iași îl va atinge în urma acestui contract este de 8,35 la sută în perioada 2024-2025”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu