Prima pagină » Eveniment-Social » Unic în România! Producție de roșii crescute cu ajutorul curentului electric! Proiectul le aparține cercetătorilor de la Universitatea de Științele Vieții din Iași! GALERIE FOTO

Unic în România! Producție de roșii crescute cu ajutorul curentului electric! Proiectul le aparține cercetătorilor de la Universitatea de Științele Vieții din Iași! GALERIE FOTO

14 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

„Tomatele viitorului” sunt crescute cu ajutorul curentului electric! Cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași caută în permanență soluții pentru o viață sănătoasă, într-un mediu sustenabil, mai ales pentru ca rezultatele să poată fi transferate la scară cât mai largă. Astfel, după un studiu de 3 ani la tomatele crescute cu ajutorul curentului electric, s-a ajuns la concluzia că producția poate fi cu până la 70 la sută mai mare, iar acestea sunt mai ieftine și mai sănătoase

Cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (fosta USAMV) caută în permanență soluții pentru o viață sănătoasă, într-un mediu sustenabil, mai ales pentru ca rezultatele proiectelor să poată fi transferate la scară cât mai largă, către producători. Astfel, după un studiu de 3 ani la tomatele crescute cu ajutorul curentului electric, s-a ajuns la concluzia că producția poate fi cu până la 70 la sută mai mare, acestea sunt mai ieftine, dar și mai sănătoase decât cele la care se folosesc substanțe chimice și stimulatori de creștere.

Proiectul doctorandului Mădălin Gheorghițoaie, unic în România

Proiectul de cercetare al doctorandului USVIași Mădălin Gheorghițoaie, coordonat de către prof. univ. dr. Vasile Stoleru, este unic în România, iar folosirea curentului electric de joasă tensiune pentru stimularea creșterii și dezvoltării tomatelor ar putea fi o alternativă reală pentru cultivatorii de legume.

„Am pornit cu niște baterii pentru a demonstra funcționalitatea ideii în fața profesorilor. La curenți mai puternici, plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, la curenți mai slabi, erau stimulate. Practic, prin această metodă inedită, sunt stimulați hormonii naturali din fructe, care, în foarte multe situații, în culturile clasice, sunt perturbați de anumiți factori de mediu. Astfel, se evită substanțele chimice periculoase pentru sănătate, la care apelează unii legumicultori”, a reliefat Mădălin Gheorghițoaie, doctorand al USVIași.

Producția este mai mare cu până la 70 la sută, iar costurile scad

Pe parcursul cercetărilor s-a constatat că producția este mai mare cu până la 70 la sută, iar costurile scad.

„Curentul electric este asigurat de la orice priză cu 220 de volți. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune. Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, tulpină, apex sau din vârful de creștere, planta lucrează permanent datorită acestor hormoni, care se găsesc în mod natural.

Fructul are peste 300 de grame, este un fruct de dimensiuni mari și prezintă calități nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic. Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensități mici, nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creștere. Evităm 100 la sută utilizarea hormonilor artificiali, iar, odată instalat sistemul, el poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, a punctat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, de la Facultatea de Horticultură a USVIași. Cu o producție majorată și costuri reduse, cercetătorii sunt convinși că ideea poate fi preluată cu succes de fermieri, mai ales că tomatele obținute astfel nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Pâinea cu făină de greier, la USVIași

Amintim că, în aprilie 2021, tot la USVIași s-a copt prima pâine cu făină de greier din România. Inițiatoarea proiectului este dr. Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări în cadrul Facultății de Agricultură. Aceasta, alături de studenți din anii IV, de la domeniul Ingineria produselor alimentare, testează rețete de pâine cu valori nutritive îmbunătățite, unele dintre ele fiind accesibile chiar și persoanelor cu diverse intoleranțe.
Astfel, în laboratoarele de microproducție ale USVIași dedicate panificației și patiseriei, profesorii și studenții realizează produse inedite, printre care amintim pâinea cu afine, cu sfeclă roșie și morcov, punându-se accentul pe îmbunătățirea produselor de panificație prin sporirea valorii antioxidante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`