National

Uniforma obligatorie în școli? Propunerea Senatorului PMP, Lucian Iliescu, votată în Senat

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uniforma obligatorie în școli Propunerea Senatorului PMP Lucian Iliescu votată în Senat
Uniforma școlară va deveni obligatorie în școli dacă proiectul de lege trece de Camera Deputaților

Uniforma obligatorie în școli? O propunere legislativă care se referă la acest lucru a fost aprobată în Senat, în calitate de prim for sesizat. Pentru această lege au fost 87 de voturi pentru și 42 contra. Nu a fost înregistrată nicio abținere. Senatorul PMP Lucian Iliescu a inițiat acest proiect de lege. Pe lângă obligativitatea purtării uniformei acesta a propus și acordarea unei subvenții.

Acest proiect vizează modificarea articolului 5 din Legea nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. De asemenea, potrivit modificăriloe ce au fost avizate de Senat, fiecare unitate de învățământ se va pune de acord cu consiliul părinților și cel al elevilor pentru a-și alege ”un semn distinctiv: ecuson, eșarfă, uniformă sau alte asemenea”.

Ce sumă vor primii elevii pentru uniforme

Se pare că fiecare elev din învățământul general obligatoriu de stat ar trebui să primească suma de 350 de lei pentru achiziționarea de uniformă. Un amendament al senatorului PSD Ecaterina Andronescu susține că:

”Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 de lei/ an şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”

După ce a trecut de Senat, această propunere legislativă urmează să fie votată și de Camera Deputaților. Aceasta are calitate de for decizional în procedură de urgență. În cazul în care va trece și de acest vot, uniforma va fi obligatorie din următorul an școlar 2021-2022.

Ce efecte are introducerea uniformei în școli asupra elevilor

„Purtarea uniformei școlare are ca efect reducerea nivelului de violență și agresivitate în rândul copiilor. După introducerea uniformei, conform datelor furnizate de poliție, rata incidentelor violente din școli a scăzut cu 34%, numărul bătăilor între elevi s-a diminuat cu 51%, incidentele cu tentă sexuală s-au redus cu 74%, posesia de droguri, cu 69% și actele de vandalism cu 18%.

S-a demonstrat statistic că purtarea uniformei școlare a determinat cu 12% mai puține incidente legate de armele de foc și cu 15% mai puține incidente legate de folosirea drogurilor, în raport cu școlile care nu purtau uniforme”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Lucian Iliescu, despre avantajele introducerii uniformelor pentru elevi

Senatorul PMP Lucian Iliescu a vorbit despre avantajele introducerii uniformelor pentru elevi. Acesta a punctat un principalele probleme care se vor rezolva, în special în interacțiunea dintre copii.

„* Se micșorează diferențele dintre statutul social și contribuie la lichidarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă
* E mai simplu pentru părinți să își pregătească copiii pentru școală, cel puțin în primii ani de gimnaziu
* Uniforma școlară, potrivit psihologilor, reduce nivelul de violență și agresivitate în rândul elevilor.
* Consider că e un lucru bun și pentru părinți, astfel, pe parcursul anului nu vor fi nevoiți să reînnoiască periodic garderoba copiilor.
* Din punctul de vedere al profesorilor, uniforma școlară contribuie la disciplinarea elevului
* Se reduce posibilitatea de a întâlni la lecții elevi îmbrăcați necorespunzător mediului de învățământ școlar”, a menționat Lucian Iliescu.

Adauga un comentariu