National

Unii români pot ieși mai devreme la pensie! Află dacă ești unul dintre beneficiari

Publicat: 20 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unii români pot ieși mai devreme la pensie Află dacă ești unul dintre beneficiari
Unii români pot ieși mai devreme la pensie! Află dacă ești unul dintre beneficiari

Unii români pot ieși mai devreme la pensie! Află dacă ești unul dintre beneficiari.  Pot ieși la pensie mai devreme acele persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în anumite zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Unii români pot ieși mai devreme la pensie! Află dacă ești unul dintre beneficiari

Pot beneficia de această reducere a vârstei de pensionare cu doi ani “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic.”

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat un proiect, care vine în ajutorul persoanelor, ce au locuit în zone necorespunzătoare de-a lungul vieții. În acest fel, localitățile menționate sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Pensii 2020. Cum poți afla online când te poți pensiona. Unii români pot ieși mai devreme la pensie

Casa Națională de Pensii Publice a dezvoltat o aplicație, care se poate descărca gratuit și prin care utilizatorii vor putea afla când se pot pensiona. De asemenea, utilizatorii pot afla dacă se pot pensiona anticipat sau parțial.

Pentru a putea afla data de pensionare pentru limita de vârstă, anticipată sau anticipată parțial, trebuie să accesați www.cnpp.ro/varsta-pensionare. Pentru a vă fi furnizate informațiile privind data de pensionare, trebuie să introduceți data nașterii, sexul (feminin sau masculin), dar și codul de securitate cerut, după care apăsați butonul ”calculează”. Mai jos, vă va apărea un tabel care conține toate variantele de pensionare posibile.

Datele furnizate cu ajutorul acestei aplicații prezintă doar caracter informativ, menționează Casa Națională de Pensii Publice. Pentru a primi informații complete, persoanele care utilizează aplicația prezentată sunt rugați să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii de care aparțin.

Subiectul majorăririi pensiilor și alocațiilor este unul sensibil pentru Guvernul Orban. Iată ce a spus președintele pe acest subiect:

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care, global, s-a dezvoltat în pandemie. Absolut nimeni nu cred că și-a dorit o criză economică în România. Dar, această epidemie a venit și, în consecință, și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea vrea să câștige mai bine, și guvernanții vor să dea mai mulți bani oamenilor. Dar, nu este posibil să împarți bani care nu există. Este clar că nu se pot mări cheltuielile, este un lucru simplu de calculat.

Totuși, am spus de la bun început și mă bucur că, în PNL, sunt politicieni de aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a experțiolor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici alocațiile, am solicitat guvernului să caute soluții să le majoreze. Și iată, au venit cu majorarea alocațiilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, în ciuda specialiștilor. Nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când își revine economia, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”

Adauga un comentariu