International

Uniunea Europeană acordă 1.5 miliarde de euro pentru ajutor umanitar

Publicat: 17 ian. 2022
stea cu 12 stele galbene
Este o alocare ce plasează Uniunea Europeană în prima linie a răspunsului umanitar mondial

Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției. Bugetul se ridică la 1.5 miliarde de euro pentru anul 2022.

Este o alocare ce plasează Uniunea Europeană în prima linie a răspunsului umanitar mondial, în contextul în care crizele umanitare continuă să se intensifice la nivel global.

Deși conflictele și violența se află la originea principalelor nevoi umanitare, situația este, din ce în ce mai des, exacerbată de dezastre naturale precum seceta sau inundațiile, alimentate de schimbările climatice și de degradarea mediului, se arată în comunicatul Comisiei.

Asistența umanitară acordată de Uniunea Europeană în 2022 se va distribui astfel:

469 milioane de euro se vor aloca Africii Subsahariene;

351 milioane de euro din ajutorul umanitar din partea UE se vor aloca nevoilor Orientului Mijlociu și Africii de Nord;

152 milioane de euro vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană;

188 milioane de euro vor continua să sprijine populațiile cele mai vulnerabile din Asia și America Latină.

Restul de 370 milioane urmează să se utilizeze pentru a răspunde la crize neprevăzute sau la exacerbări bruște ale crizelor existente, precum și pentru finanțarea altor acțiuni.

„Nevoile umanitare se află la un nivel record și continuă să crească. Această situație este cauzată în principal de conflicte, dar din ce în ce mai mult și de provocările globale, precum schimbările climatice și COVID-19. Grație ajutorului nostru umanitar, UE își va putea juca rolul, continuând să salveze vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate.

Bugetul permite nu numai gestionarea crizelor noi și foarte vizibile, ci și evitarea punerii în plan secund a crizelor umanitare existente, prelungite sau recurente, cum ar fi cele care afectează Columbia sau Sudanul de Sud ori populația rohingya”, a declarat Janez Lenarčič, comisar european pentru gestionarea crizelor.
Adauga un comentariu