Eveniment-Social

Universitatea de Agronomie din Iași, implicată în sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut

Publicat: 19 ian. 2021
Laborator de cercetare al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară
Sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut, teme de cercetare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași face cercetări pentru sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut. Asta în parteneriat cu Institutul de Zoologie din Chișinău, Republica Moldova și plecând de la proiectul transfrontalier cu titlul „Team up for healthyfish in aquaculturesystems of the Prut riverbasin (TeamUpHealthyFish)”.

Sănătatea peștilor de cultură și asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut, teme de cercetare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Totul în parteneriat cu Institutul de Zoologie din Chișinău, Republica Moldova și plecând de la proiectul transfrontalier cu titlul „Team up for healthyfish in aquaculturesystems of the Prut riverbasin (TeamUpHealthyFish)”. Îmbunătățirea stării de sănătate a peștilor de cultură și consolidarea capacității de cercetare pentru asigurarea unei producții mai eficiente în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut- asta reprezintă scopul principal al acestui proiect

Cercetătorii de la Universitatea de Agronomie și cercetătorii de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe din Chișinău au avut deja o întâlnire on-line de lansare a proiectului

Cercetătorii de la USAMV Iași și cercetătorii de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe din Chișinău au avut deja o întâlnire on-line de lansare a proiectului, în ultimele zile ale lunii decembrie 2020.

„Printre obiectivele pe care ni le-am propus în cadrul acestei colaborări transfrontaliere amintesc orientarea cercetărilor privind combaterea bolilor peștilor în sistemele de acvacultură din bazinul hidrografic Prut, către preocupările și nevoile crescătorilor de pești. Vom dezvolta metode ecologice de terapie și combatere a bolilor din focarele existente în populațiile de pești crescuți extensiv”, a precizat prof. univ. dr. Liviu Miron, prorector cu cercetarea științifică și relațiile internaționale la USAMV Iași.

De asemenea, acesta a precizat și că:

„urmărim aprofundarea cunoștințelor și transferul acestora studenților, cercetătorilor, medicilor veterinari, biologilor și fermierilor care se ocupă de creșterea peștilor, cu scopul economic de a preveni, diagnostica rapid și trata bolile la pești, prin aplicarea practicilor unor metode prin care să asigurăm o dezvoltare durabilă a resurselor piscicole, cu o diversitate ihtiofaunistică sănătoasă, crescută într-un mediu sănătos”.

Importanța majoră a proiectului în ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut

De precizat că importanța majoră a proiectului ține de ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut. Directorul Institutului de Zoologie, ca reprezentant al coordonatorului de proiect și manager administrativ, dr. biolog habilitat Laurenția Ungureanu, a prezentat în cadrul întrunirii on-line scopul și obiectivele proiectului, echipa proiectului, menționând importanța majoră a proiectului în ameliorarea situației privind diagnoza ecologică a acvatoriilor din bazinul râului Prut. Biologul susține necesitatea creării unei baze de date privind bolile peștilor din bazinul râului Prut – probleme majore pentru sistemele de acvacultură, atât din Republica Moldova, cât și din România.

Adauga un comentariu