Câinele din rasa Kangal este din ce în ce mai apreciată în România. Câinii din această rasă sunt neînfricați, luându-se la bătaie cu urșii sau cu lupii. Prin prezența sa impunătoare și instinctul înnăscut de a proteja animalele împotriva amenințărilor sălbatice, ciobănescul anatolian se dovedește eficient în asigurarea securității gospodăriilor.
Totuși, acest câine este blând și prietenos în relația cu oamenii. În schimb, dacă ești în căutarea unui câine de apartament, își recomandăm rasă de câini Beagle, câini prietenoși dar un pic încăpățânați.
Câinele Kangal, uriașul prietenos
Un câine Kangal, este un ciobănesc masiv originar din Turcia, și devine tot mai popular în întreaga lume datorită abilităților sale de pază remarcabile, fiind adesea folosit pentru protejarea gospodăriilor și turmelor. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale impresionante, Kangal surprinde și prin blândețea sa, făcându-l un companion excelent, inclusiv pentru membrii mai mici ai familiei.
Kangalul, cunoscut și sub numele de ciobănesc anatolian sau karabash în trecut, este o rasă masivă de câini originară din Turcia, numită după o localitate din Anatolia. În ultimele decenii, acești câini au fost exportați în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii și Namibia. Ei sunt recunoscuți și omologați în multe țări, inclusiv în România, pentru rolul lor eficient în pază, fie în gospodării sau la turme.
Prima impresie oferită de un câine din rasa Kangal este statura. Masculii pot atinge înălțimi între 71-76 cm, în timp ce femelele ajung la 66-71 cm, cu o greutate variind între 45-68 kg pentru masculi și 41-59 kg pentru femele. Blana lor este densă, dar scurtă, având aproximativ 2-2,5 cm lungime. Kangalii, în medie, trăiesc între 12-15 ani. Aceste caracteristici fizice distincte contribuie la impresionanta lor prezență.
Trăsăturile distinctive ale rasei Kangal, definind un kangal pur, includ un bot rectangular și robust, de culoare neagră (sau maron pentru cei cu blană vișinie). De asemenea, se remarcă blana mai lungă în zona gâtului, creând o coamă distinctă, și o coadă stufoasă. Aceste caracteristici esențiale conferă rasei o identitate aparte și ușor de recunoscut. Dacă ți-ai luat un asemenea câine și nu știi ce nume să-i pui, atunci îți putem recomanda o listă cu nume câini băieți.
Câinii necesită porții consistente de mâncare
Dimensiunea extrem de mare a câinilor din rasa Kangal impune anumite costuri și necesită atenție sporită în ceea ce privește alimentația. Prețul unui câine Kangal nu este neglijabil și aduce cu sine responsabilitatea menținerii purității rasei. Cu toate acestea, kangalii se adaptează cu ușurință la diverse tipuri de climat, oferind un aspect pozitiv în ceea ce privește versatilitatea lor.
Conform informațiilor de pe site-ul canisei, alimentația de bază recomandată pentru câinii din rasa Kangal ar trebui să se bazeze pe hrană uscată sau carne fiartă. Puii pot fi introduceți treptat și la granule după înțărcare, în jurul vârstei de 12-14 săptămâni, gestionând astfel ritmul de creștere fără a împiedica atingerea dimensiunilor normale ale unui adult. Ca exemplu, pentru câinii adulți, se recomandă o porție de 2 kg de carne fiartă sau 500 g de granule. Acest plan alimentar evidențiază atenția sporită acordată nevoilor specifice ale acestei rase masive.
Ciobănescul anatolian este cunoscut pentru instinctul său înnăscut de a proteja casa proprietarului, acesta sau animalele din gospodărie. Această rasă nu face distincție când vine vorba de a-și apăra teritoriul, fie că sunt atacatori oameni sau fiare sălbatice precum lupii sau urșii. Pe internet, se găsesc mai multe imagini și filmulețe, uneori destul de violente, care ilustrează câinii Kangal luptându-se cu urși care amenință turmele de animale. Aceste scene evidențiază curajul și devotamentul remarcabil al acestei râse în protejarea proprietății și a membrilor familiei.