Eveniment-Social

USAMV Iași investește 9 milioane de euro într-un centru regional de cercetare, pentru îmbunătățirea sănătății animalelor, a omului, mediului și siguranța alimentelor

Publicat: 07 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
USAMV Iași investește 9 milioane de euro într-un centru regional de cercetare pentru îmbunătățirea sănătății animalelor a omului mediului și siguranța alimentelor
USAMV Iași va începe noul an universitar pe 14 septembrie, cu o ceremonie specială

USAMV Iași va avea, din 2021, un modern centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară. Valoarea totală a investițiilor este de 9 milioane de euro. Centrul va avea o utilitate deosebită pentru Regiunea de Nord-Est

USAMV Iași va avea cel mai modern centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară.
Astfel, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, din Iași, dezvoltă acest centru modern, intitulat generic ROVETEMERG. Valoarea totală a investițiilor este de 9 milioane de euro.

Centrul va avea o utilitate deosebită pentru Regiunea de Nord-Est – și nu numai! Aici vor putea fi diagnosticate și cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar și cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri.

Centrul regional de la USAMV Iași se axează pe cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranța alimentară, precum și pe prevenirea răspândirii în masă a bolilor infecțioase

Scopul acestui proiect al USAMV Iași este de a dezvolta un centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată și experimentală. Totul privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă, bolile infecțioase (re-)emergente și rare. Se vizează în acest centru regional al USAMV Iași și rezistența microbiană la medicamente, dar și siguranța microbiologică a alimentelor. Rezultatele obținute au menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, a omului și mediului, în spiritul conceptului OneHealth.
Obiectivele generale ale proiectului ROVETEMERG sunt creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe și creșterea calității și eficienței activității de CDI a USAMV Iași.

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Săvuță: „Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate”

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Săvuță, managerul proiectului de la USAMV Iași, arată că acest centru regional va răspunde la problemele globale de sănătate ce apar la interfața om-animal-mediu-alimente.

„Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate care apar la interfața om-animal-mediu-alimente, prin colaborare cu parteneri regionali și internaționali, precum companii, instituții de învățământ, institute de cercetare, spitale. Proiectul este foarte important, mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID-19, dar și fiindcă regiunea noastră a fost și este afectată de boli transmisibile care au cauzat pierderi mari în rândul păsărilor și animalelor (pesta porcină africană), unele periculoase și pentru om (gripa aviară). Estimăm că acest centru va putea fi pregătit să funcționeze până la sfârșitul anului 2021”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Săvuță, managerul proiectului.

Proiectul de la USAMV Iași este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Asta, pe baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar. Totul în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului este de 39.700.698 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 35.721.700 de lei.

Analiză privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă, în centrul regional de la USAMV Iași

Având în vedere toate acestea, de precizat este faptul că scopul proiectului ROVETEMERG implică și dezvoltarea cercetării avansate interdisciplinare, aplicată și experimentală privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă.
De asemenea, se vor cerceta bolile infecțioase (re-)emergente și rare, rezistența microbiană la medicamente ori siguranța microbiologică a alimentelor.

„Rezultatele obținute vor avea menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, omului și mediului, în spiritul conceptului One Health”, a conchis prof. univ. dr. ing. Gheorghe Săvuța, managerul proiectului ROVETEMERG, de la USAMV Iași.

Adauga un comentariu