Titlurile zilei

Vaccin sau rachiu? Într-o comună din Iași, dezbaterea e mare când vine vorba despre imunizare. „Beau câte un rachiu și nu am nimic!” – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 15 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccin sau rachiu Într-o comună din Iași dezbaterea e mare când vine vorba despre imunizare. Beau câte un rachiu și nu am nimic - GALERIE FOTO  VIDEO Exclusiv
Sătenii din comuna Ipatele, județul Iași, spun că nu se tem de Covid-19

Într-o comună ieșeană, virusul există doar la televizor! În Ipatele, unde populația este în mare parte îmbătrânită, nimeni nu se teme de îmbolnăvire, dar nici nu fug de vaccinul împotriva Covid-19. Rata de imunizare este de aproximativ 15 la sută. Sătenii povestesc că mănâncă sănătos și cred că ei locuiesc prea departe de aglomerație, motiv pentru care virusul nu poate ajunge la ei

Cincisprezece la sută din populația comunei Ipatele, județul Iași, este imunizată împotriva Covid-19. Unii locuitori mai în vârstă s-au vaccinat, chiar dacă nu se tem de virus și nici nu au trecut prin boală. Copiii și nepoții au fost cei care i-au convins să se vaccineze preventiv. Localnicii povestesc că la ei nu poate ajunge virusul, au terminat treaba pe câmp, s-au retras în curți și în case, că se apropie iarna, și sunt feriți de aglomerație, iar virusul nu poate ajunge la ei, dar au vrut să fie precauți și s-au vaccinat. Aceștia spun că „mănâncă sănătos”, iar, din când în când, se încălzesc cu câte un păhărel de rachiu și sunt „imuni” la boală. Pe săteanul Tudor Cordobasa, în vârstă de 82 de ani, l-am găsit la marginea satului, cu bărdița pe spate, adunând niște uscături din pădure pentru foc.

Acesta a spus cu mândrie că este imunizat și urmează să facă și rapelul, dar, pentru el, imunizarea înseamnă să mănânce sănătos, să se odihnească și să bea un rachiu bun.

„Eu m-am vaccinat acum două săptămâni, cu Pfizer, aici, la dispensarul din sat. Eu mă simt foarte bine, am ieșit să iau o scândură, că aveam nevoie acasă. Nu mi-e frică deloc de boală, mai beau câte un rachiu și nu am nimic! Mai fac o plimbare la pădure, mă mai odihnesc puțin, mănânc ceva sănătos și… treaba e bună!”, spune Tudor Cordobasa.

În edițiile anterioare, reporterii Cotidianului BZI au prezentat situația vaccinării împotriva Covid-19 în localitatea Andrieșeni.

Dr. Cătălin Voloc: „Mulți spun că nu se vaccinează de frică”

Încă nesiguri, alți săteni nu s-au imunizat împotriva noului virus, dar nici nu spun nu. Ei încă se mai gândesc dacă să facă acest pas. Ieșenii din comuna Ipatele se pot vaccina împotriva Covid-19 în cadrul cabinetului de familie din localitate sau în cel mai apropiat centru de imunizare din comuna Țibănești, aflată la 8 kilometrii distanță.

„Încă nu m-am vaccinat și nici nu știu ce ser să fac, dar m-am programat săptămâna viitoare, trebuie să merg în Iași. Până acum nu m-am vaccinat de frică, pentru că eu sunt foarte bolnavă și, până nu am mers să vorbesc cu medicul specialist, să îmi spună sigur că pot să o fac, nu m-am dus de capul meu. Nu mi-e frică și am vrut să mă vaccinez, dar nu știam dacă pot. Copii mei sunt vaccinați și se simt foarte bine”, a spus Elena Merescu, o săteancă.

Medicul de familie din comuna Ipatele a precizat că, printre cei nevaccinați, se află și persoane care se tem de reacțiile adverse ale vaccinului, de aceea rata de imunizare nu este una foarte mare, iar aceeași situație este și în comuna Mironeasa.

„Mulți spun că nu se vaccinează de frică, de ce mai aud pe la televizor… Le este frică! Eu sunt medic și la Mironeasa, iar acolo e cam aceeași situație, chiar mai scăzută rata de imunizare. În Ipatele avem aproximativ 15 la sută rată de imunizare, iar, în Mironeasa, este aproximativ de 10 la sută. Este o populație îmbătrânită în comună, iar motivul pentru care ei nu se vaccinează este clar frica. Nu se vaccinează nici cu antigripal măcar”, a precizat Cătălin Voloc, medicul de familie din comuna Ipatele.

„Timp de o săptămână a avut reacții foarte grave de la vaccin”

Reporterii Cotidianului BZI s-au deplasat în comuna Ipatele, din județul Iași, și au întâlnit-o pe Georgeta Cozmei, o femeie în vârstă de 65 de ani, care nu se teme de îmbolnăvire, deoarece locuiește singură, dar se teme de vaccin din cauza reacțiilor adverse grave pe care le-a avut fiul său în urma imunizării cu serul Johnson & Johnson.

„Nu m-am vaccinat și nici nu vreau să o fac, pentru că eu sufăr de hipertensiune articulară și nu cred că ar trebui să mă vaccinez. Nu am avut Covid și singurul vaccinat din familia mea, pentru că doar pe el îl am, este fiul meu, în vârstă de 45 de ani. El locuiește în Spania. Eu nici nu îndemn și nici nu zic cuiva să nu se vaccineze. Nu pentru că nu cred în boală sau în vaccin, dar băiatul meu, care a fost vaccinat în Spania cu Johnson & Johnson, s-a simțit foarte rău o săptămână, cât a stat acasă. El se vaccinase cu două săptămâni înainte să ajungă în țară. Nu știu cum aș putea să vă descriu cât de rău s-a simțit timp de o săptămână. Nu am vrut să îl duc la spital, tocmai pentru ca să nu îl aduc acasă într-un sac. Dar a avut niște reacții grave. L-a durut puternic în piept, la spate, iar capul i se umflase. Avea o temperatură foarte mare și îmi spunea că simte că îi clocotesc creierii. Acum este foarte bine”, a precizat Georgeta Cozmei.

Reporterii Cotidianului BZI au arătat în edițiile anterioare că, în satele ieșene cu populație majoritară de etnie rromă, rata imunizării este și de zero la sută.

Adauga un comentariu