Local

Vaccinarea antigripală scade șansa infectării cu COVID-19! Sute de ieșeni n-au mai stat pe gânduri și au dat iama-n farmacii! Plătesc sute de lei pentru întreaga familie, dar vor să se asigure că sunt imunizați!

Publicat: 09 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Medicii spun că vaccinarea antigripală scade șansa infectării cu COVID-19. Sute de ieșeni au dat buzna în farmacii pentru a-și achiziționa vaccinul antigripal. Acum, mai mult ca niciodată, populația pare extrem de speriată de gripă și cheltuie sute de lei pentru întreaga familie pentru a se imuniza

Medicii de familie din Iași au observat în cabinetele medicale un fenomen fără precedent! Sute de ieșeni s-au prezentat cu vaccinul antigripal achiziționat de la farmacie pentru a se imuniza împotriva gripei de sezon. În anii precedenți, cererea nu era la fel de mare și asta pentru că o mare parte din populație nu credea în beneficiile vaccinului antigripal. Pe fondul pandemiei de COVID-19, conștiința ieșenilor s-a trezit. Medicii explică faptul că gripa scade imunitatea, iar pacientul este mai predispus să se îmbolnăvească de COVID-19. Astfel, vaccinarea antigripală scade șansa infectării cu COVID-19.

Cabinetele medicilor de familie, pline de ieșeni care vor să se imunizeze împotriva gripei de sezon

Toamna anului 2020, un altfel de sezon, cu mai mulți pacienți interesați de imunizare. În contextul pandemiei de COVID-19 și a fricii de a nu se infecta cu noul tip de virus, din ce în ce mai mulți ieșeni se arată interesați de imunizarea prin vaccinare. Desigur, numărul de solicitări a crescut, deși ne aflăm la începutul perioadei de vaccinare.

„Persoanele care nu fac parte din categoria de risc, persoanele tinere până în 50 de ani, își achiziționează singure, de la farmacie, vaccinul antigripal. În fiecare zi avem pacienți care ne solicită imunizarea împotriva gripei de sezon. Dozele de vaccin primite de la DSP până în prezent nu sunt suficiente nici pentru persoanele din categoriile de risc. Eu, de exemplu, am primit doar 30 de doze, deși adresabilitatea este foarte mare. Am primit răspuns că în cel mai scurt timp vom mai primi doze de vaccin. În fiecare an am primit cam același număr de doze în prima tranșă. Având însă în vedere faptul că ne aflăm în plină pandemie de COVID-19, poate lucrurile se puteau desfășura mai repede”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Dr. Liviu Oprea: „Anul acesta am primit semnificativ mai multe solicitări pentru vaccinarea antigripală”

Ieșenii se tem mai tare ca niciodată de gripa de sezon. Medicii spun că este primul an în care populația se arată atât de interesată de imunizarea împotriva gripei. Totodată, specialiștii spun că adresabilitatea crescută către vaccinare reprezintă un beneficiu major.

„Făcând vaccinul antigripal, pacientul se imunizează împotriva gripei. Totodată, dacă 80 la sută din populație ar fi imunizată, atunci nu ar mai circula nici virusul gripal. Anul acesta am primit semnificativ mai multe solicitări pentru vaccinare în comparație cu anii precedenți, atât din partea pacienților care se încadrează în programul național, cât și din partea celor care își achiziționează singuri vaccinul „, mai spune dr. Liviu Oprea.

Medicii din Iași ne mai dau o speranță: „Vaccinarea antigripală scade șansa infectării cu COVID-19”

„Vaccinarea antigripală scade șansa infectării cu COVID-19”, spun medicii. Explicația specialiștilor este că, prin vaccinare, organismul se imunizează. Practic, devine mai puternic în lupta cu virusurile. Gripa sau COVID-19 vor sta departe de cei care vor beneficia de vaccin antigripal. Se pare că ieșenii au înțeles asta și cheltuie pentru o familie cu 4 membri aproape 250 de lei pentru imunizare.

„Mai ales în contextul actual, vaccinarea antigripală este extrem de necesară și asta pentru că infecția cu virusul gripal scade imunitatea și, astfel, pacientul accesează virusul mult mai repede. Le recomandăm tuturor ieșenilor să se vaccineze, căci astfel putem face parte dintr-o populație imunizată. Circulația virusului gripal pe perioada pandemiei de COVID-19 poate înrăutăți starea de sănătate a pacienților infectați de coronavirus și, totodată, crește, repet, posibilitatea infectării populației sănătoase”, încheie medicul ieșean.

Sute de lei cheltuite pentru imunizarea împotriva gripei de sezon

Până în prezent, Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași a distribuit 16.000 de doze de vaccin antigripal către cabinetele medicilor de familie. De vaccinul antigripal decontat de către Ministerul Sănătății vor beneficia persoanele din categoriile de risc printre care se numără bătrânii, copiii și gravidele. Conform datelor emise de către reprezentanții DSP, până la finalul lunii vor primi a doua tranșă de vaccinuri, urmând ca, în luna noiembrie, să fie primite ultimele vaccinuri. În ceea ce privește populația tânără, pacienți cu vârsta până în 50 de ani, aceștia sunt nevoiți să-și achiziționeze singuri din farmacie vaccinul antigripal. Prețul unui vaccin oscilează între 50 și 55 de lei. Pacientul merge cu doza de vaccin la medicul de familie și se imunizează împotriva gripei de sezon.

Adauga un comentariu