Actualitate

Vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer ar putea fi administrat în 3 doze

Publicat: 26 feb. 2021
vaccin pfizer

Vaccinul împotriva noului coronavirus produs de compania Pfizer ar putea fi administrat în trei doze. Gigantul american şi grupul german BioNTech au transmis faptul că studiază această variantă pentru a combate varianta sud-africană a coronavirusului – B.1.351, informează AFP.

Pe măsură ce statele din întreaga lume se întrec să îşi vaccineze cetăţenii, temerile în ceea ce priveşte noile variante ale virusului Covid-19 din Marea Britanie şi Africa de Sud încep să crească în rândurile oamenilor de ştiinţă.

3 doze de vaccin Pfizer ar putea fi mai eficiente

Pfizer şi BioNTech au menţionat faptul că au demarat în această perioadă un studiu prin care se va afla ce se întâmplă după administrarea celei de-a treia doze a vaccinului, la circa 6-12 luni după rapel.

„În prezent luăm o serie de măsuri pentru a ne pregăti pentru scenariul în care tulpina va deveni rezistentă la protecţia oferită de vaccin”, spune dr. Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

Varianta sud-africană este caracterizată ca fiind una dintre cele mai periculoase mutaţii din ultima vreme fiindcă reuşeşte să evite anticorpii care ţintesc vechea tulpină a virusului.

Aşadar, persoanele care sunt pozitivate cu tulpina „clasică” sunt mult mai susceptibili la recontractarea virusului iar studiile arată că varianta B.1.351 a redus parţial nivelul de protecţie pe care îl oferă actuala generaţie de vaccinuri.

Noile doze de vaccin de la Moderna, trimise spre testare. Compania farmaceutică Moderna a afirmat în urmă cu doar câteva zile că a trimis spre testare noile doze de imunizare produse cu scopul de a combate tulpina din Africa de Sud, scrie Aleph News.

Cât costă o doză de vaccin anti-Covid-19

Companiile Pfizer şi Biontech au oferit serul de imunizare împotriva virusul Covid-19 Uniunii Europene la un preţ imens de peste 50 de euro o singură doză, iar astfel statele UE ar fi achitat suma de 27 de miliarde de euro pentru 500 de milioane de doze de vaccin.

Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer a fost subiectul unor mari controverse. La mijlocul lunii iunie a anului trecut, Ugur Şahin, fondatorul companiei Biontech, a dat asigurări că nicio companie farmaceutică nu se va îmbogăţi de pe urma vaccinului anti-SARS-CoV-2.

Comisia Uniunii Europeane a primit, însă, o ofertă confidenţială din partea companiilor Pfizer şi Biontech, prin care arăta că UE pierde suma de 3,8 miliarde de euro în fiecare zi şi 1,4 trilioane de euro în decursul unui an calendaristic. În acest condiţii, un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi soluţia pentru a pune capăt pandemiei care a afectat întreg mapamondul.

Reprezentanții Pfizer şi Biontech au emis o serie de explicații cu privire la modul în care companiile farmaceutice au justificat preţurile practicate în ultimii ani. Factorul decisiv nu ar fi fost timpul alocat cercetării şi dezvoltării, ci beneficiile asupra sănătăţii pe care îl are noul preparat medical, scrie Sueddeutscher Zeitung.

Vaccinul Johnson și Johnson oferă imunitate de la prima doză administrată

O revizuire a autorităților de reglementare din Statele Unite ale Americii a vaccinului Covid-19 cu o singură injecție Johnson & Johnson a constatat că este sigur și eficient. Acesta deschide calea pentru a deveni al treilea vaccin Covid-19 autorizat în SUA, posibil în câteva zile.

Vaccinul ar fi o alternativă rentabilă la vaccinurile Pfizer și Moderna și poate fi păstrat într-un frigider în loc de congelator. Compania belgiană Janssen, deținută de gigantul farmaceutic, a declarat că datele sale arată că produsul este extrem de eficient împotriva bolilor severe.

Comentarii
Adauga un comentariu