Prima pagină » Local » Vaccinul anti-COVID-19 nu va ajunge niciodată în farmacii! Imunizarea populației se va realiza doar cu dozele care vor fi distribuite la centrele de vaccinare
Vaccinul anti-COVID-19 nu va ajunge niciodată în farmacii! Imunizarea populației se va realiza doar cu dozele care vor fi distribuite la centrele de vaccinare

Vaccinul anti-COVID-19 nu va ajunge niciodată în farmacii! Imunizarea populației se va realiza doar cu dozele care vor fi distribuite la centrele de vaccinare

30 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Condițiile speciale de transport și păstrare a vaccinului anti-COVID-19 împiedică posibilitatea ca acesta să ajungă în farmacii. Singura cale prin care ieșenii se pot imuniza împotriva SARS-CoV-2 va fi prin intermediul celor 34 de centre de vaccinare fixe și mobile. Populația generală va începe vaccinarea în luna martie 2021

Dozele de vaccin anti-COVID-19 nu vor fi niciodată disponibile pentru achiziționare în farmacii. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au precizat faptul că transportul și condițiile de depozitare speciale pe care le necesită serul împotriva noului tip de virus împiedică o astfel de comercializare. BioNTech si Pfizer, dezvoltatorii vaccinului anti-COVID-19, au precizat că serul rezistă 5 zile la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade, după ce este scos din spațiul special de stocare. Spitalul Militar din Iași devine centru de stocare și de distribuție a vaccinului anti-COVID-19. În plan secundar, unitatea sanitară devine totodată, doar pentru angajați, și centru de vaccinare. Începând cu anul 2021, fiecare centru va asigura vaccinarea unui număr de circa 5.000 de ieșeni. Un centru de vaccinare anti-COVID-19 va fi alcătuit dintr-un număr de cabinete aferent unui anumit teritoriu din județul Iași. Pentru fiecare cabinet va fi stabilită o echipă care va asigura imunizarea tuturor doritorilor. În ceea ce privește dotarea centrelor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că sunt cele existente în orice cabinet medical obișnuit.

Dozele cu serul anti-COVID-19 ajung doar în centrele de vaccinare

Vaccinul Pfizer BioNTech necesită condiții speciale de depozitare și transport. Temperaturi de minus 80 de grade Celsius sunt impuse atunci când sunt manipulate. În cazul în care nu se pot asigura astfel de condiții, fiind ținute într-un frigider obișnuit, dozele de vaccin nu rezistă mai mult de 4-5 zile.

„Nu se vor putea achiziționa aceste doze de vaccin de oriunde, nici chiar din farmacii. Comercializarea lor pentru populația generală nu este posibilă din cauza condițiilor de transport și depozitare. Sunt mult mai dificil de manipulat, au nevoie de temperaturi speciale pentru a rezista mai multe zile. Treptat, acestea vor ajunge în centrele de vaccinare și vor putea începe să se vaccineze și următoarele grupe. Așa cum am mai precizat, populația generală va putea fi vaccinată începând cu luna martie. Până acum nu au fost reacții alergice în rândul cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași „, spune dr. Vasile Cepoi, director DSP Iași.

A doua grupă de vaccinare va începe imunizarea în februarie 2021

Începând cu data de 4 ianuarie 2021, reprezentanții DSP Iași au anunțat că se va începe imunizarea celorlalte cadre medicale din spitalale din județ. Până atunci, doritorii pot să se înscrie pe listele care îi programează pentru vaccinare și în cadrul platformei electronice care a devenit activă de pe data de 28 decembrie 2020. În funcție de numărul lor se va distribui în fiecare unitate medicală numărul de doze necesare pentru prima fază. Urmează ca din luna februarie să se înceapă imunizarea celei de a doua grupe de vaccinare, reprezentată de persoanele de peste 65 de ani, categorie de risc care suferă de boli cronice și de angajații din instituțiile statului. Populația generală se va putea vaccina odată cu începutul lunii martie. Între timp urmează să se stabilească cum se vor putea înscrie celelalte două grupe pe listele de pe platforma electronică care le permite programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19.

O echipă de medici din centrele de vaccinare va asigura tratamentul pacienților cu reacții adverse

În județul Iași au fost pregătite pentru vaccinarea populației un număr de 31 de centre fixe și 3 mobile. Dintre centrele fixe, 16 sunt amenajate în municipiul Iași, 4 sunt în Pașcani, restul fiind în localitățile: Tg. Frumos, Holboca, Popricani, Miroslava, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Răducăneni, Podu Iloaiei și Deleni. Centrele mobile de vaccinare vor ajunge în localitățile îndepărtate din județul Iași, acolo unde se așteaptă ca numărul de doritori să fie mult mai scăzut. De asemenea, acestea vor fi utilizate și pentru imunizarea persoanelor din centrele rezidențiale. Un flacon de vaccin dezvoltat de cei de la Pfizer și BioNTech conține 5 doze.

În cazul acestui ser, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente și sunt strict legate de administrarea vaccinului. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Pentru a face acest lucru, va exista un triaj. Prima dată, persoanele care se vor vaccina se vor înregistra cu buletinul pe o tabletă. Un al doilea post îl reprezintă camera de vaccinare. Într-o ultimă etapă, se va urmări starea de sănătate a persoanelor vaccinate. Timp de 15 – 30 de minute vor fi monitorizați pentru a se asigura de faptul că nu au reacții adverse. În cazul în care apar astfel de complicații, medicul infecționist și un medic de Terapie Intensivă vor oferi tratamentul necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`