National

Vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier? Iată ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat: 21 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier Iată ce spune medicul Valeriu Gheorghiță
Toate autoritățile au refuzat să facă publică componența Grupului de Comunicare Strategică, pe motiv că numele specialiștilor nu pot fi făcute publice

Duminică, 21 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit la Antena 3 despre posibilitatea ca vaccinul împotriva coronavirusului să nu devină un vaccin sezonier, care să fie repetat an de an, așa cum se procedează cu vaccinul antigripal.

În momentul în care a fost întrebat dacă vaccinul anti-COVID-19 va deveni vaccin sezonier, Valeriu Gheorghiță a oferit următorul răspuns:

„Nu cred, impactul pandemiei va fi mult diminuat. Toate ţările doresc ca în decurs de şase luni să ajungă la un grad de imunizare de 60-70 la sută din populaţie. Atunci, scade foarte mult posibilitatea că virusul să facă noi mutaţii care să scadă din eficacitatea vaccinurilor. Coronavirusul acumulează lunar doua mutaţii, spre deosebire de virusurile sezoniere care acumulează până la 10-12 mutaţii”.

Acesta a arătat că în momentul de față coronavirusului are un „rezervor” de persoane la care se poată răspândi şi în acest fel să genereze mutaţii. Din fericire, pe măsură ce vaccinarea avansează, acest lucru dispare treptat.

Valeriu Gheorghiță, despre varianta africană a noului coronavirus

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 că tulpina africană a coronavirusului nu se răspândește cu viteza tulpinii britanice.

„Ieri a fost o zi în care am simţiţi că putem câştiga această cursă împotriva pandemiei. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate şi cu doza a doua. Avem o rată mare de peste 90% de utilizare a dozelor recepţionate. În martie putem deschide noi locuri pentru programare.
Cu cât ne vaccinam mai mulţi reducem probabilitate că virusul să acumuleze noi mutatatii. Spre deosebire de tulpina britanică, nu anticipam ca tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid. Peste 200.000 de doze din vaccinul Pfizer ar urma să ajungă mâine în România”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță vorbește despre reacțiile adverse ale vaccinului de la AstraZeneca

Vineri, 19 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a fost întrebat dacă este ceva în neregulă cu vaccinul de la AstraZeneca, deoarece a provocat o explozie de reacții adverse, după ce a fost administrat oamenilor.

Medicul a explicat că persoanele vaccinate au avut acele reacții adverse, care au fost menționate în prospect. De la debutul campaniei cu vaccinul de la AstraZeeneca au fost înregistrate  sute de reacții adverse.

”Noi considerăm că evoluţia şi numărul de persoane vaccinate este aproximativ cel pe care îl aşteptam, având în vedere că noi am deschis aproximativ 10.800 de locuri de vaccinare zilnic şi avem puţin peste 9.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, iar din punct de vedere al profilului de siguranţă nu am înregistrat reacţii adverse care să nu fie menţionate în rezumatul caracteristic produsului”, a mai declarat Gheorghiţă.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat dacă vaccinul de la compania AstraZeneca oferă aceeași siguranță, care se găsește și la celelalte două, Pfizer și Moderna. El a răspuns că ”nici nu trebuie să punem problema în felul acesta”.

”Categoric, da. Nici nu trebuie să punem problema în felul acesta din moment ce a primit recomandare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. De asemenea, este un vaccin care are o rată de eficacitate care ne permite să îl folosim cât se poate de clar şi cu beneficii maximale pentru persoanele vaccinate, având în vedere următoarele aspecte: protecţia este de aproape 100% faţă de formele severe de boală, faţă de internări.

Practic nivelul de protecţie pe care vaccinarea cu AstraZeneca este cât se poate de bună.”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu