Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Vaccinul anti-Covid AstraZeneca: care sunt efectele secundare
Vaccinul anti-Covid AstraZeneca: care sunt efectele secundare

Vaccinul anti-Covid AstraZeneca: care sunt efectele secundare

09 mart. 2021, 11:13,
în Sanatate

Vaccinul britanic AstraZeneca, care a fost controversat de când a fost introdus pe piață, împarte în doua profesioniștii din domeniul sănătății. Un nou raport publicat de Ansm Franta analizează cele mai recente efecte secundare raportate și încearcă să „liniștească” populațiile încă reticente în a face față acestui vaccin.

Autorizat in unele tari doar pentru persoane de peste 65 de ani, vaccinul AstraZeneca, fabricat de o companie farmaceutică britanică, este încă controversat. În cauză, diferitele efecte adverse raportate de la lansarea campaniei globale de vaccinare.

Febra, dureri corporale. Simptome asemănătoare gripei printre efectele secundare raportate

Însă un nou raport de farmacovigilență publicat de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (Ansm) Franta raportează efecte adverse, marea lor majoritate vizând „simptome asemănătoare gripei”, care ar dispărea rapid, în decurs de 24 până la 48 de ore.

Printre efectele secundare raportate de pacienții vaccinați cu serul AstraZeneca, găsim, în majoritatea cazurilor:

Febră
Dureri corporale
Dureri de cap

O predominanță a acestor simptome a fost observată la femei.

Având în vedere impactul potențial al acestor simptome asemănătoare gripei, ar putea fi util să se ofere vigilență sporită la populațiile susceptibile de a avea comorbiditățile lor decompensate, a mentionat instituția franceza.

„Analiza arată, de asemenea, mai multe rapoarte de exacerbări ale dispneei și astmului care vor fi atent monitorizate”, se arată în declarația privind cea mai recentă actualizare a situației, care datează din 5 martie, potrivit Femme Actuelle.

Efectele secundare, semn că sistemul imunitar se întărește

Monitorizate îndeaproape de Ansm, efectele adverse ușoare cauzate de injectarea unuia dintre vaccinurile administrate în prezent în Franța (vaccinul Moderna, vaccinul Pfizer-BioNtech și vaccinul AstraZeneca) sunt totuși un semn că organismul reacționează și pregătește sistemul imunitar de contaminare, sustin medicii.

Vaccinul AstraZeneca, care este administrat în prezent de medicii generaliști, ar putea fi administrat în curând de către farmaciști, care tocmai au primit undă verde de la Înalta Autoritate pentru Sănătate pentru vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 octombrie 2024
08 octombrie 2024