Secretele istoriei

Valentinian al III-lea, imparatul al Imperiului Roman de Apus (424-455)

Publicat: 02 iul. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valentinian al III-lea imparatul al Imperiului Roman de Apus 424-455
3
Flavius Placidius Valentinianus (2 iulie 419, Ravenna – 16 martie 455, Roma), cunoscut ca Valentinian III a fost imparat al Imperiului Roman de Apus (424-455).
Nascut la Ravenna, a fost fiul lui Constantiu III si a Gallei Placidia – fiica imparatului Teodosiu I si nepoata imparatului Valentinian I. A fost numit caesar pe 23 octombrie 424 in Constantinopol, apoi proclamat imparat la 23 octombrie 425.

Vezi si Imparatul roman Flavius Claudius Iovianus 

Valentinian a fost impus pe tron de trupele varului sau Teodosiu II, suveranul Imperiului Roman de Rasarit. Minor, regenta este exercitata de mama sa, puterea reala apartinand insa generalilor Felix (m. 430), Bonifatius (m. 432), Aetius (m. 454). In timpul domniei sale, criza statului se agraveaza, Africa de Nord, Britannia, Pannonia se desprind de sub autoritatea imperiului.

Vezi si Procopius, uzurpator al imparatului roman Valens
Pe Campiile Catalaunice (451), intr-una dintre cele mai mari batalii ale antichitatii, armata romana comandata de Aetius, cu contingente vizigote, france, burgunde, alane, obtine o ultima victorie, fortand retragerea lui Attila si a aliatilor sai din Gallia. La 6 luni dupa ce l-a ucis cu mana sa pe Aetius, Valentinian este, la randul sau, asasinat de un partizan al acestuia (martie 455). Cu el se sfarseste dinastia teodosiana.
Adauga un comentariu