Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că scăderea ratei de vaccinare cu 50% într-o săptămână este cauzată de ameliorarea situaţiei epidemiologice şi de tergiversarea implementării certificatului verde la nivel naţional.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice trebuie să fie coroborată cu scăderea dorinţei de vaccinare.
“Eu cred că această scădere de 50% într-o săptămână a ratei de vaccinare, a numărului de persoane noi, care au fost vaccinate, are cel puţin două motive: unul, este iarăşi, din păcate, faptul că în percepţia publicului există această ameliorarea situaţiei epidemiologice, care este una reală, dar asta nu trebuie să fie coroborată cu scăderea dorinţei de a ne vaccina pentru că vaccinarea în sine este un gest preventiv, noi nu trebuie să aşteptăm să ne îmbolnăvim ca să ne convingem că trebuie să ne vaccinăm.
Deci asta ar fi greşeală din punct de vedere al abordării şi al modului in care populaţia se raportează la evoluţia epidemiologică favorabilă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că celălalt motiv pentru scăderea ratei de vaccinare este legat de faptul că s-a tergiversat implementarea certificatului digital.
“Al doilea motiv, cu siguranţă, este şi cel legat de faptul că s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ, care prevede normele de implementare a certificatului digital la nivel naţional, pe plan intern, aşa cum este reglementat în majoritatea ţărilor europene. Ce este important poate de precizat este că ţările care au o rată foarte mare de acoperire vaccinală, de peste 90%, nu au nevoie de acest certificat digital pentru că el devine inutil în condiţiile în care aproape toată populaţia este vaccinată.
Tocmai ţările care au o rată redusă de acoperire vaccinală, au nevoie de implementarea acestui certificat digital tocmai pentru a se menţine un echilibru între situaţia epidemiologică şi riscul de îmbolnăvire şi posibilitatea de participare a persoanelor la anumite activităţi considerate activităţi cu risc suplimentar de infectare faţă de cât el este estimat oricum în populaţia generală”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.