Actualitate

Valeriu Gheorghiță anunță reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19: „Durere locală, roşeaţă, tumefacţie”

Publicat: 04 dec. 2020
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Vineri, 4 decembrie, Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a oferit asigurări, în ceea ce privește siguranța și eficiența vaccinului anti-COVID-19, fiindcă studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun.

Mai mult, referitor la reacțiile adverse ale vaccinului, el a spus că „nu necesită o atenţie medicală deosebită”.

„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare.

Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria întrebat ce reacţii adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID.

El a adăugat că profilul de siguranţă, aşa cum reiese în momentul de faţă pe termen scurt, este unul „cât de poate de bun” şi care „ne creează premisele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranţă în rândul populaţiei generale”.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că vaccinul în cauză nu interacţionează cu ADN-ul uman.

Valeriu Gheorghiță: „ Este un drept şi nu o obligaţie”

Coordonatorul de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri că vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie.

„Apariţia unui vaccin care va fi aprobat de toate agenţiile de reglementare de la nivel european va reuşi să ne confere din nou un control asupra stării noastre de sănătate şi să putem reveni la normalitate.(…) Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul UE şi OMS.(…) Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE, avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează.

Vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie, este un drept şi nu o obligaţie”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Vaccinul ne va scăpa scăpa de pandemie?

Valeriu Gheorghiță garantează că vaccinul semnifică „ începutul sfârșitului pandemiei”, doar prin imunizarea colectivă de 60 – 70%.

„Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță, calitate și eficacitate reprezintă cea mai bună perspectivă de ieșire din perioada pandemiei. Atunci când vom reuși să asigurăm un nivel de imunizare colectivă prin vaccinare de 60-70%, cât este estimat în momentul de față de către experți, putem asigura deja începutul sfârșitului pandemiei.

Dacă până acum am asistat neputincioși la evoluția pandemie și ne-am preocupat de sănătatea noastră, cred că apariția unui vaccin aprobat de toate agențiile de reglementare de la nivel internațional va reuși să ne confere un control asupra stării nostre de sănătate și ne putem reveni la normalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu