National

Valeriu Gheorghiță, apel către persoanele care locuiesc în mediul rural și au un cont pe platforma de vaccinare: „Să-i ajute pe oameni să se înscrie”

Publicat: 22 apr. 2021
Valeriu Gheorghita cu masca de protectie impotriva coronavirus in timpul unei conferinte
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, face un apel printre cei care se pricep la computere și care locuiesc în mediul rural să-i ajute să se înscrie pe platforma de vaccinare pe cei care nu au cunoștințe de IT.

„Pentru mediul rural ne dorim să facem acele oficii de programare. Adică în multe oficii să fie un ghișeu unde să se poată programa. Fac un apel la oamenii care dețin un cont să-i ajute pe oameni să se înscrie. Acum pe un cont se pot înscrie nelimitat persoane. Cu un laptop poți să programezi o stradă întreagă, bineînțeles dacă vor.

Tot în mediul rural mai vrem ceva: în a doua parte a zilei să se poată programa la vaccinare oamenii după o anumită vârstă; există exemple și în alte țări astfel încât oamenii să meargă la vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre centrele de imunizare anti-COVID de tip drive-thru

Valeriu Gheorghiță a anunțat că primele centre de imunizare împotriva coronavirusului de tip drive-thru vor fi funcţionale până la finalul lunii aprilie.

Persoanele care vor dori să se imunizeze în acest fel, nu vor avea nevoie de programare. Serul disponibil pentru aceste centre este cel de la compania Pfizer. Centrele de tip drive-thru vor fi organizate în București, în Deva și în mai multe județe. În fiecare zi vor putea fi vaccinate aproximativ 400 de persoane.

„Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru. Fără programare.

Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. (…) Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport.

În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează în supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului, singura companie care a depus documentația în vedere obținerii autorizației pentru administrarea la acest segment de vârstă este Pfizer. El a adăugat că timpul de acordare a acestei autorizări este de aproximativ două luni. De aceea, se estimează că din al treilea trimestru al acestui an se va obține această autorizare ți va putea fi inclusă și această grupă de vârstă pentru vaccinarea cu Pfizer.

„Primul pas este să se obțină autorizarea pentru administrarea vaccinului la segmentul de vârstă 12-15 ani.

Singurul vaccin care este în măsură să asigure această indicație, în momentul de față, este vaccinul de la Pfizer, care a și depus documentația la FDA, urmând ca ulterior să depună aceleași date și la Agenția Europeană a Medicamentului.

În general, timpul de acordare a acestei autorizări este de aproximativ două luni așa că estimăm că din al treilea trimestru al acestui an se va obține această autorizare și vom putea să includem inclusiv această grupă de vârstă pentru vaccinarea cu Pfizer”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu