National

Valeriu Gheorghiță avertizează: „Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi”

Publicat: 26 mai 2021
Valeriu Gheorghiţă cu mască
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Miercuri, 26 mai, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a avertizat că dacă nu se vor vaccina suficiente persoane, cei care au trecut deja prin boală pot să nu aibă imunitate la noile tulpini, în ciuda situației epidemiologice favorabile de acum. De asemenea, șeful CNCAV a prezentat și noile tehnologii ale campaniei de vaccinare, dar a vorbit și despre măsurile de relaxare de la 1 iunie.

Valeriu Gheorghiță a fost prezent la Televiziunea Națională, unde a precizat că vaccinarea este o măsură de prevenție: „Este cea mai corectă, scurtă și eficientă metodă.” Astfel, pentru a evita al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (sud-africană, braziliană, indiană), oamenii ar trebui să se imunizeze. Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a dezvăluit că centrele de vaccinare sunt într-o continuă evaluare, pentru a decide relocarea lor, în cazul în care nu au o adresabilitate crescută.

„Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (sud-africană, braziliană, indiană). În România și Europa este dominantă tulpina britanică. Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi

Avem două acțiuni importante. Suntem într-o evaluare a centrelor de vaccinare. Cele care nu au adresabilitate crescută – vom decide fie relocarea lor, sau putem reduce programul si echipele sa meargă în teren pentru a a asigura vaccinarea in locații atipice – la muzeu, în gară, la metrou, in zone turistice
Important este să distribuim vaccinul cât mai aproape de oameni”, a precizat medicul.

Valeriu Gheorghiță: „În rural se va merge door to door, în gospodăria oamenilor”

Un alt aspect important, de care se ține cont în campania de vaccinare, este reprezentat de ONG-uri. Se urmărește sprijinirea acestora prin introducerea unui pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, să ofere și minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale.

„Un alt aspect pe care îl luăm în calcul cu sprijinul unor ONG-uri – vrem să venim cu un pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, sa ofere si minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale.

Guvernul, cu sprijinul UNICEF, a pregătit o campanei de vaccinare – sunt materiale video care au in prim plan latura umana, emoțională, conceptul de a reveni împreună la normalitate.

Fiecare vine cu proiecte locale, atâta timp cât se respectă echitatea, accesul egal la vaccin, pot fi organizate diverse activități care sa aducă persoanelor care se vaccinează alt tip de beneficii.”

Valeriu Gheorghiță, despre certificatele verzi: „Vom fi la fel de pregătiți pentru a putea genera aceste certificate odată cu alte țări”

Despre certificatul verde, Valeriu Gheorghiță a transmis că acesta cuprinde date minimale, cum sunt: nume, prenume, data nașterii. Aceste date sunt confidențiale.

„Sunt reguli clare, toate dispozitivele care scanează acel cod QR nu stochează informații. Datele sunt minimale: nume, prenume, data nașterii. Sunt date confidențiale.

Probabil de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri, pentru că situația acum este una favorabilă. Probabil se va discuta despre purtarea măștii în spații închise, în cazul persoanelor vaccinate.” a mai spus medicul Gheorghiță.

Adauga un comentariu