National

Valeriu Gheorghiță, despre imunitatea după vaccinare: „Nu trebuie să confundăm scăderea numărului de anticorpi cu nivelul protecţiei”

Publicat: 24 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre imunitatea după vaccinare Nu trebuie să confundăm scăderea numărului de anticorpi cu nivelul protecţiei
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță

Joi, 24 iunie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre imunitatea după vaccinarea împotriva coronavirusului.

De asemenea, medicul a comentat decizia Austriei de a impune carantina chiar și persoanelor vaccinate, dacă a trecut mai mult de 9 luni de la vaccinare. Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost întrebat dacă se va impune o a treia doză de vaccin, iar acesta a răspuns:

„Nu, în momentul de faţă nu este o poziţie comună la nivel european şi global. Nu putem emite o idee ca în Europa valabilitatea protecţiei este de 9 luni şi în alte state e mai mare. Important este protecţia medicală efectivă faţă de boala şi aceste date nu le poţi avea înainte de împlinirea termenului respectiv.
Până acum nu s-a dovedit o scădere a protecţiei dată prin vaccinare.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre imunitatea după vaccinare: „Răspunsul imun de memorie e foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi”

Președintele CNCAV susține că scăderea numărului de anticorpi nu trebuie confundată cu nivelul protecției după vaccinare. Explicația constă în faptul că există un răspuns imun de memorie, care este foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi.

„Nu trebuie să confundăm scăderea numărului de anticorpi cu nivelul protecţiei pentru că avem răspuns imun de memorie şi în momentul în care intram în contact cu o persoană cu infecţie SARS-COV-2 şi suntem expuşi la virus, răspunsul imun de memorie e foarte prompt şi duce la creşterea rapidă a nivelului de anticorpi. Expunerile repetate la infecţie ne menţin un nivel crescut al anticorpilor, este o imunizare, o vaccinare naturală aş putea spune.

Medicul spune că, potrivit datelor de până acum, există posibilitatea ca încă 12 luni după vaccinare să se mențină un nivel de protecție, conferit de schema de vaccinare.

Din ceea ce se estimează foarte probabil că cel puțin 12 luni vom avea un nivel de protecție oferit după prima schemă de vaccinare. Nu există un consens (legat de a treia doză) din lipsa datelor”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta a coronavirusului: „Va fi dominantă”

În urmă cu o zi, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că nouă din zece cazuri de COVID-19, care vor apărea la sfârșitul lunii august, vor fi infecții cu tulpina Delta.

Președintele CNCAV a precizat că pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșitul lunii august se așteaptă chiar o creștere la 90% a cazurilor. Cu toate acestea, medicul a adăugat că există posibilitatea ca o a treia doză de vaccin să nu fie necesară, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.

„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheoghiță.

Adauga un comentariu