Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVI-19: „Profesorii nu au prioritate la vaccinare pentru deschiderea școlilor în 8 februarie“ – VIDEO

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea anti-COVI-19 Profesorii nu au prioritate la vaccinare pentru deschiderea școlilor în 8 februarie - VIDEO
2.040.532 de persoane s-au vaccinat cu noul coronavirus, în România. În ceea ce priveşte imunizarea colectivă aceasta a ajuns la 15 procente din întreaga populaţie. Persoanele vaccinate anti-Covid-19 ar trebui să poarte masca de protecție şi să respecte măsurile sanitare chiar dacă s-au imunizat împotriva virusului din Wuhan, potrivit declaraţiei medicului colonel Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare anti-COVID-1„9 în România, a vorbit despre etapa a doua de vaccinare.

Profesorii nu vor avea prioritate la vaccinare, în etapa a doua de vaccinare. Practic, profesorii se programează individual și vor fi imunizați când le vine rândul.

„Personalul din învățământ este inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când dorește să se vaccineze, poate face acest lucru, se înscrie. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de peste 3.8 milioane, dacă adăugăm și pe cei cu boli cronice ajungem la 5 milioane, dacă vorbim de un procent de acceptare de 50%  ajungem undeva la 2,5 milioane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a anunțat cine face programările pentru persoanele cu activități esențiale

Șeful campaniei de vaccinare susține că cei care desfășoară activități esențiale se pot programa prin intermediul angajatorilor. Campania a doua de vaccinare începe oficial din data de 15.

„Pentru persoanele care desfășoară activități esențiale programările le face angajatorul. Agenția europeană a validat pachetul de cele 6 doze. De mâine se reactualizează stocurile. În loc de cinci doze o să avem șase.

Campania a doua de vaccinare începe din data de 15, după ora trei. Vor intra persoanele cu riscuri și persoanele care desfășoară activități esențiale. În zona de comunicare a campaniei putem să vă spunem că au fost 1 milion de vizitatori unici pe pagina oficială web a campaniei, iar pe Facebook peste 2 milioane de accesări”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Când se va vaccina Klaus Iohannis?

Valeriu Gheorghiță a spus că nu știe când se va vaccina președintele Klaus Iohannis.

„Nu am să vă spun un procent de refuz. Pot să vă spun că avem 125.000 de persoane vaccinate. Cred că procentul va fi de 70-80 la sută. Motivele sunt personale care sunt influențate de mai mulți facturi. Nu am o dată să o prezint. Sunt decizii pe care domniile lor le iau”, a menționat Valeriu Gherghiță.

Operatorii din comunicații au fost excluși din etapa a doua de vaccinare

Pentru etapa a doua de imunizare, statul se pregăteşte să vaccineze şi persoanele care deservesc activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice. Este şi cazul operatorilor din comunicaţii, numai că aici au restrâns categoria doar la angajaţii STS, ai Radioului şi ai Televiziunii.

„S-a plecat de la faptul că toate persoanele vor avea acces la vaccinare. Este doar o etapizare care este impusă de un ritm și de un calendar de livrare a dozelor de vaccin. Așa cum am început cu personalul medical, în următoarea etapă este important să protejăm persoanele la risc să dezvolte forme grave de îmbolnăvire”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Zecile de mii de angajați ai companiilor din domeniu, de care depinde întreținerea infrastructurii de telecomunicații nu se regăsesc pe listă și trebuie să aștepte până în aprilie pentru a se putea programa pentru vaccinare. Asta în condițiile în care mulți dintre ei fac muncă de teren și interacționează zilnic cu mulți oameni. Orice sincopă în activitatea acestora se traduce în probleme cu conexiunea la internet, probleme cu cablul TV şi telefonie fixă sau mobilă.

Absența conexiunii la internet, chiar și pentru o perioadă scurtă ar afecta: programarea on-line a vaccinării; cursurile școlare on-line; munca on-line; buna desfășurare a unor întâlniri de afaceri internaționale on-line; funcționarea cardului de sănătate, activitatea bancară.

Și activitatea STS se bazează tot pe furnizorii serviciilor de comunicații. La fel și serviciul de urgență 112. De o bună conexiune la internet depind și numeroase platforme guvernamentale.

Adauga un comentariu