National

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul de la AstraZeneca: „Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze”

Publicat: 03 feb. 2021
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România

Miercuri seară, 3 februarie, la B1Tv, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a vorbit despre vaccinul de la compania AstraZeneca.

Acesta a precizat că și acest vaccin va avea indicație pe grupă de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani. În plus, cu acest ser vor fi imunizate în special persoanele cu boli cronice și cele care deservesc activități esențiale, respectând proporția de 75% – 25%.

Fiind întrebat despre situația ce pare a fi „înghețată” în acest moment și când va fi ea „dezmorțită”, Valeriu Gheorghiță a oferit următorul răspuns:

„N-aș spune neapărat că este înghețată. Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat și este valabil din nefericire și pentru celelalte țări europene. Din acest punct de vedere, după cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul de la AstraZeneca: „Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze”

Coordonatorul campaniei de imunizare a declarat câte doze va primi țara noastră de la compania AstraZeneca: „aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie”.

Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie. Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, cu distribuție județeană în funcție de numărul persoanelor din fiecare județ. În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că foarte probabil vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani.

În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”, a completat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivelul țării noastre.

Valeriu Gheorghiță: „Vor fi incluse persoanele cu boli cronice din această categorie de vârstă”

Vaccinul de la AstraZeneca va fi administrat chiar și persoanelor cu boli cronice, care se încadrează în categoria de vârstă 18-55 de ani, „și chiar recomandăm practic această prioritizare, conform Strategiei” naționale de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță.

„Practic, vor fi incluse persoanele cu boli cronice din această categorie de vârstă, dar pot intra și alte categorii de persoane care deservesc activități esențiale, conform etapei în care ne regăsim la acest moment”, a adăugat oficialul.

Valeriu Ghoerghiță nu a apucat să își vaccineze părinții

Valeriu Gheorghiță a făcut o declarație surprinzătoare. El a spus că nu și-a vaccinat nici până acum părinții, fiindcă nu a apucat să îi programeze.

Întrebat dacă familia lui a fost vaccinată, Valeriu Gheorghiță a spus că el și soția lui sunt imunizați, dar că părinții săi, în vârstă de 65 de ani, nu au fost vaccinați.

„Vă rog să mă credeți, au amândoi peste 65 de ani, nu am apucat să-i programez”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
Adauga un comentariu