Stiri si curiozitati

Varza murată – beneficii și contraindicații. Cum te ajută leguma să topești kilogramele în plus

Publicat: 24 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Varza murată - beneficii și contraindicații. Cum te ajută leguma să topești kilogramele în plus
Varza murată are numeroase beneficii, dar și contraindicații

Varza murată are multiple beneficii asupra organismului, dar și contraindicații din cauza conținutului de sare. Aceasta vă ajută la reglarea sistemului digestiv și are un conținut ridicat de fibre. Totodată este de ajutor pentru persoanele ce doresc să slăbească.

Dieta bazată pe supa de varză vă poate ajuta să scădeți cu până la 6 kilograme într-o săptămână.

Varza murată – beneficii și contraindicații

Varza murată este foarte apreciată nu doar pentru gustul său. Aceasta are multiple beneficii nutriționale, fiind bogată în fibre, vitamine și minerale. Leguma este săracă în calorii, 150 grame de varză murată conține doar 27 Kcal. Mai mult de atât, cantitatea menționată conține 23 la sută din doza de vitamina C recomandată zilnic, 11 la sută din doza de vitamina B6, 12 la sută din doza de fier și 15 la sută din doza de vitamina K. Varza murată ajută la îmbunătățirea digestiei și a echilibrului bacterian din intestin. Leguma conține probiotice ce acționează împotriva toxinelor și a bacteriilor dăunătoare. Un alt beneficiu pe care îl are asupra corpului este faptul că poate consolida sistemul imunitar. Alimentul poate stimula producția de anticorpi naturali și poate reduce riscul de apariție a răcelii sau a infecțiilor la nivelul tractului urinar. 

În cazul persoanelor stresate, varza murată este recomandată deoarece poate influența starea de spirit și funcția creierului. De asemenea, leguma conține o cantitate mare de fibre și probiotice, ce contribuie la reducerea colesterolului. Datorită faptului că este o sursă vegetală de vitamina K2, poate reduce riscul de boli de inimă. Totodată, varza murată stimulează pierderea kilogramelor în plus și menținerea greutății. Datorită faptului că este bogată în fibre, aceasta dă senzația de sațietate pentru un timp mai îndelungat.

În ceea ce privește contraindicațiile, varza murată nu ar trebui să fie consumată în cantități mari de către persoanele hipertensive, din cauza conținutului ridicat de sare. De asemenea, după ce ați servit preparatul, vă puteți confrunta cu senzații de balonare și gaze intestinale, deoarece are un conținut ridicat de rafinoză. În cazul în care aceasta nu a fost digerată, poate duce la umflarea mâinilor și a picioarelor din cauza retenției de apă.

Dieta bazată pe varză

Varză este recomandată persoanelor ce doresc să slăbească deoarece are foarte puține calorii. Pe lângă acest fapt, antioxidanții din legumă susțin eliminarea toxinelor și a apei din organism. O dietă bazată pe varză, promite să dați jos în jur de 5-6 kilograme într-o săptămână. Pentru prepararea supei, veți avea nevoie de 4 cepe, 2 ardei grași, 2 cutii de roșii, 250 grame de ciuperci feliate, o varză mică, 3 morcovi și o tijă de apio. Pentru aromă, o puteți condimenta după bunul plac. În prima zi de dietă, pe lângă supa de varză veți mai putea consuma orice tip de fruct în afară de banane. 

În cea de-a doua zi veți mai putea mânca legume crude, fierte sau la cuptor. Nu aveți voie să serviți fasole, porumb sau mazăre. La cină se poate opta pentru un cartof fiert cu o linguriță de iaurt. În ziua următoare veți putea combina fructele cu legumele, însă evitați cartofii și bananele. Puteți bea lapte degresat și să mâncați banane, pe lângă supa de varză în cea de-a patra zi de dietă. În ziua 5 puteți mânca până la 500 grame de carne de vită sau pui împreună cu 4-5 roșii. În penultima zi se poate servi carne de vită cu legume crude sau fierte, dar evitați cartofii. Ultima zi de dietă vă permite să mâncați orez integral fiert, legume și un smoothie de fructe, dar fără zahăr. O altă dietă pe care trebuie să o încercați este și cea mediteraneană, faza 1.

Varza murată are numeroase beneficii, dar și contraindicații. Aceasta poate fi consumată zilnic, însă dacă are un conținut ridicat de sare trebuie să fie servită cu moderație.

Adauga un comentariu