Prima pagină » Culinar » Varză murată, rețeta bunicii pe care nu ai cum să o ratezi: Cum să ai cea cea mai crocantă varză pentru iarnă!

Varză murată, rețeta bunicii pe care nu ai cum să o ratezi: Cum să ai cea cea mai crocantă varză pentru iarnă!

09 nov. 2021, 11:56,
în Culinar

În această perioadă, gospodinele obișnuiesc să pună murăturile, iar varza murată ester cu siguranță una dintre preferințele tutuor. Cea mai bună varză murată este după rețeta bunicii. Este o rețetă simplă cu care nu ai cum da greș. Bunica folosește o serie de secrete pentru ca varza să iasă încredibil de gustoasă și crocantă.

Varza murată după rețeta bunicii trebuie ținută în saramură pregătită cu mare grijă. Pentru o combinație ce asigură un gust unic și gustos, bunica niciodată nu pune hrean la varza murată deoarece acesta întărește frunzele. În schimb, hreanul este foarte bun la muratul castraveților, gogonelelor sau gogoșarilor.

persoana care tine o varza murata deasupra unui butoi

Pentru a mura varza, bunica folosește varză proaspătă și mărar aromat

Varza murată: Rețeta bunicii care te va cuceri

Pentru a mura varza, bunica folosește varză proaspătă și mărar aromat. Bunica adaugă și rămurele de cimbru și neapărat câțiva ardei iuți. Uneori aceasta obișnuiește să adauge și câteva felii de gutuie sau boabe de porumb. Din această varză bunica pregătește cele mai bune sărmăluțe tradiționale românește și extraordinara varză murată călită.

Pentru a obține o varză murată cât mai crocantă bunica folosește miere proaspătă de albine. Bunica nu grăbește procesul, murează varza lent, în 6-7 săptămâni. Aceasta alege cel mai răcoros loc din beci și o depozitează acolo.

Bunica avea un butoi de 60 l pregătit cu mare atenție exact pentru a mura varza. Este bine dacă butoiul în care vei mura varza are și un robinet în partea inferioară pentru a putea scurge moarea din butoi. Bunica nu aruncă niciodată zeama. Aceasta o aerisește la aer curat, turnând ulterior zeama înapoi în butoi.

Pentru saramură, bunica folosea apă rece din fântână, și punea 25 g de sare pentru fiecare litru. Unul dintre secretele bunicii era acela că nu punea niciodată sare iodată. Aceasta trebuie să fie grunjoasă, destinată pentru murături.

Condimentele au fost de-a lungul timpului potrivite de bunica, aceasta folosește cimbru uscat, mărar uscat și 4-5 ardei iuți. Iar ingredientul secret pe care bunica îl adaugă la sfârșit este lingura cu vârf de semințe de chimen.

o varza murata pe o frunza de varza

Pentru saramură, bunica folosea apă rece din fântână, și punea 25 g de sare pentru fiecare litru

Cum alege bunica varza pentru murat

Bunica mereu merge la piață și alege cu mare grijă verzele pe care vrea să le mureze. Cea mai potrivită varză pentru murat are foile cât mai subțiri, bunica mereu alegea verzele mai plate, turtite și îndesate. Ea este atentă la acest detaliu, deoarece cele rotunde au foi mai groase.

Din moment ce bunica a ales verzele perfecte pentru murat aceasta le îndepărtează frunzele exterioare cu defecte. Ulterior, cu ajutorul unui cuțit cu lama scurtă și ascuțită, scobește fiecare varză și îndepărtează cotorul cât de adânc reușea.

Bunica niciodată nu omite acest pas, pentru că dacă nu scobești cotorul, varza se va mura mai greu.

Pentru o saramură perfectă, bunica spune că 25 g de sare per 1 litru este formula perfectă. Bunica a încercat multe formulte și diverse rețete, dar o proporție mai perfectă ca aceasta nu a reușit să găsească.

varza murata pe o masa

Pentru o saramură cât mai bună, bunica pune jumătate din condimente la fundul butoiului iar printre verze pune și ardeii iuți

Pentru o saramură cât mai bună, bunica pune jumătate din condimente la fundul butoiului iar printre verze pune și ardeii iuți. Iar ingredientul secret se pune la sfârșit, chimenul presărându-se deasupra. Acesta se va lăsa la fund pe măsură ce se îmbibă cu apă.

Pentru ca varza murată după rețeta bunicii să iasă perfect este important ca verzele să fie bine acoperite cu saramură. Pentru a face acest lucru este nevoie de o greutate care să apese verzele. Pentru asta, poți împroviza cu ajutorul unei cărămizi, pe care să o speli bine și să o pui într-o pungă curată. După ce pui capacul butoiului, acesta este dus în cămară sau beci, unde este mai răcoros.

Dacă dorești să pregătești și alte murături pentru iarnă sau dacă ți-a venit pofta de castraveți murați ca la bunica acasă, în doar câțiva pași poți să-ți pregătești proviziile pentru iarnă. Atât varza murată după rețeta buncii cât și gogonelele, gogoșarii, conopida sunt un adevărat deliciu când vine frigul.

varza murata intr-un bol

Bunica nu grăbește procesul, murează varza lent, în 6-7 săptămâni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`