Dacă vrei să faci o rețetă simplă de varză murată călită, ei bine, trebuie să știi că este una dintre cele mai cunoscute rețete tradiționale românești. Poate fi un preparat complet de post, dar poate fi gătită și cu carne de porc sau cârnați. De asemenea, există și două moduri în care o poți prepara, cu varză proaspătă sau murată, după cum este în rețeta de față.
Varza murată este foarte apreciată, nu doar pentru gust, ci și pentru beneficiile nutriționale pe care le oferă. Datorită procesului de fermentație, varza murată are o mulțime de proprietăți benefice, pe care varza proaspătă nu le are.
Varză murată călită, o rețetă simplă ca la mama acasă
Fermentarea verzei creează condiții favorabile creșterii probioticelor, care au beneficii dovedite pentru sănătate. Acestea fac alimentele mai digerabile, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Pentru rețeta de față nu vei sta prea mult în bucătărie. Doar scurgi și toci varza, toci o ceapă, o călești, apoi adaugi varza scursă și tocată. Varza călită se prepară, de obicei, pe flacăra aragazului, dar poți opta și pentru prepararea ei la cuptor.
Și pentru că varza călită este foarte delicioasă servită cu mămăliguță, poți face învăța și care este cea mai rapidă metodă de a face mămăliguță. Vei avea nevoie de 2 kg de varză murată; 1 ceapă mare; 120 ml ulei de floarea soarelui; 1 crenguță de cimbru; 2 foi de dafin; 1 linguriță cu boia de ardei și boabe de piper sau piper măcinat.
Începe cu pregătirea verzei. Pentru că aceasta are gust acru și sărat, va avea nevoie de un timp de stat în apă rece pentru a mai elimina din sare. Scurge varza murată de saramură, toac-o fășii și pune-o în apă rece pentru aproximativ 10-15 minute. Nu exagera cu desărarea, pentru a nu-i diminua și proprietățile.
Mod de preparare
După ce varza a stat suficient timp la desărat, curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Așază o cratiță sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului, adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte.
Adaugă ceapa tocat și călește-o doar până când începe să-și schimbe culoarea și devine transparentă. Scurge bine varza murată din apa în care a stat și adaug-o peste ceapă. Iată cum poți să prepari o plăcintă de varză la cuptor.
Ia o spatulă și amestecă bine varza cu ceapa și uleiul în vas. Lasă varza să se prepare timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Nu mai amesteca varza pe parcursul preparării pentru a nu o strivi.
Doar agită vasul din când în când pentru a se amesteca ingredientele. Adaugă apă doar dacă lichidul din vas se reduce și varza începe să se ardă. Dar nu adăuga mai mult de 2-3 linguri de apă.
Varza sa fierbe doar în ulei, de unde și denumirea de varză călită. Pe parcursul călirii verzei, adaugă în vas și două foi de dafin, o crenguță de cimbru și piper după gust. Prepară și o mămăliguță, sau servește delicioasă varză murată călită, caldă cu pâine de casă și ardei iute. Dacă vrei să faci această rețetă simplă de varză murată călită la cuptor este nevoie să acoperi recipientul folosit.