Local

Vasile Astărăstoae va renunţa la a mai comunica despre COVID-19. Ce stă la baza deciziei

Publicat: 26 nov. 2020
Profesorul Vasile Astărăstoae a decis să nu mai vorbească despre pandemia de COVID-19
Profesorul Vasile Astărăstoae a decis să nu mai vorbească despre pandemia de COVID-19

Reputatul medic Vasile Astărăstoae a anunţat, printr-un mesaj publicat pe o reţea de socializare faptul că va renunţa a mai comunica despre COVID-19. Decizia a fost explicată de acesta pe propriul blog.

Vasile Astărăstoae este unul dintre liderii de opinie din timpul pandemiei de COVID-19, medicul a vorbit ori de câte ori a simţit ca autorităţile iau decizii greşite. Opiniile lui au fost intens criticate de autorităţile române.

Vasile Astărăstoae nu va mai vorbi despre COVID-19

Într-un anunţ la miez de noapte, fostul rector al Universităţii de Medicină și Farmacie Iași (UMF Iași), Vasile Astărăstoae a anunţat că va renunţa la a-şi spune punctele de vedere referitoare la pandemia de COVID-19.

” Decizia mea de a nu mai interveni în pseudo-dezbaterea privind COVID-19 a trezit numeroase reacții. Am primit numai într-o noapte sute de mesaje (și ele continuă să vină) prin care sunt rugat să mă răzgândesc. Prin urmare, mă simt obligat față de cei care au avut și, poate, mai au încredere în mine să le ofer o scurtă explicație.

Când, în februarie 2020, am intrat în această dezbatere, am fost motivat de faptul că întreaga societate era cuprinsă de panică și emoții negative. Nu am intrat din dorința de notorietate, nici din interese politice sau financiare. Mesajele autorităților din toată lumea (naționale și internaționale) întrețineau o isterie colectivă, iar măsurile recomandate erau dictate de panică și nu de rațiune. Postările mele au dorit să aducă speranță, liniște și rațiune. Am apărat deci drepturile cetățenilor, libertatea religioasă, axându-mă în special pe o analiză etică. Am analizat critic unele măsuri, insistând asupra faptului că sănătatea nu înseamnă numai lipsa bolii sau a unui handicap, ci este un concept mult mai vast, care implică starea de bine fizică, psihică, social-economică și religioasă. Am insistat asupra unei analize cost/beneficiu a măsurilor luate în așa fel încât să fie proporționale cu gravitatea pandemiei. Intenția mea a fost să declanșez o dezbatere, care să conducă la conferințe de consens în concordanță cu adevărul. Într-o criză medicală și social-economică, realizarea solidarității societății (să facem împreună ceea ce nu putem să facem singuri) este esențială. Am crezut că voi contribui, printr-o poziție temperată, la apropierea celor două curente, care se manifestă în societatea românească, apropiere bazată pe adevăr și toleranță.

Știu două lucruri:

1. Știința nu este o religie, ea este un mijloc prin care ne putem apropia de adevăr. Dar în știință, adesea, ce a fost adevăr științific în trecut, nu mai este și în prezent, iar cel care este în prezent, s-ar putea să fie contrazis în viitor.

2. Adevărul la care aspirăm este un adevăr limitat. Nu putem trece niciodată de faptul că gândurile și credințele, ne determină să considerăm că acestea sunt adevărul. Mulți oameni nici măcar nu se deranjează să analizeze rațional ceea ce cred și ajung să-și construiască toată viața pe credințe care pur și simplu s-ar putea să nu fie adevărate. Orice spune mass-media, o celebritate sau un grup de prieteni, pentru aceste persoane devine brusc „adevăr”. Pentru mine, care mărturisesc credința creștină, adevărul absolut este simplu, și anume, ce a spus: Iisus – Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14:6).

M-am înșelat profund. Calea pe care am ales-o a fost greșită. Grupurile fundamentaliste din toate domeniile sunt opace la orice argument. Nu mă consider infailibil și ceea ce-am afirmat poate să fie uneori eronat. Argumentele mele pot fi contestate și am puterea să recunosc când am greșit. Dar în loc de argumente se folosesc atacuri la persoană, injurii, calomnii, amenințări. Societatea românească este divizată din punct de vedere religios (de exemplu, acele comentarii în care creștini, care ar trebui să urmeze calea iubirii și a toleranței, declară că alți creștini sunt eretici și nefrecventabili), politic, social și cultural. Se respinge orice dezbatere reală și se adâncește prăpastia dintre diferite grupuri ale societății.

Am constatat că efectul luărilor mele de poziții adâncește prăpastia din cadrul societății, în loc să arunce punți către solidarizare. De aceea am luat hotărârea să mă retrag și nu din frică, lehamete, interese sau dezamăgire.

În concluzie, vă îndemn să medidați și să raționați în așa fel încât să găsiți adevărul, pentru că ”Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi / vă va face liberi.” (Ioan 8:32).

P.S.1 Pentru cei care nu au înțeles una dintre postările mele, o precizare. Există foarte multe firme care fabrică vaccinuri și care nu le produc. A produce un vaccin înseamnă a-l crea, a-l fabrica și a-l pune pe piață. A fabrica un vaccin implică doar utilizarea actului de creație a altuia și punerea pe piață a acestor produse (sub licență sau produse generice).

P.S.2. Sunt conservator (nu folosesc termenul de dreapta pentru că a fost confiscat în România de oportuniști) și, de aceea, în concepția unor progresiști neomarxiști, sunt depășit, ramolit și nefrecventabil. Poate așa este, dar sunt mulți care gândesc la fel ca mine și deci existăm.” a menţionat Vasile Astărăstoae pe blogul său.

Comentarii
 • Lipsurile, subcultura masiv raspindita în societate, propaganda desantata promovata intolerant de „conducători” mediocri, inversiunea de valori care se amplifica, ambițiile politice care spurca totul manipulind o populație nepregătita și, mai nou, epidemia gestionata de neispraviti, îndreaptă tara către un nou EV MEDIU!! Sărăcia și ura urmează sa devasteze România „educata”!! Avem în tara acțiuni și persoane mult mai periculoase decit epidemia!!

 • Si uite asa #rezist distruge tot. Fricavsi amenintarile de diferite feluri incearca sa inchida gura unor excelente. De zis nu e nimic doar ca #rezist de la anu vine adevarata criza si vom vedea cum molti prosti si indoctrinati de mesajul M#ie Psd vor regreta.
  Dragnea un adevarat patriot scuipat ca o masea stricata de ambasade, dupa cevau profitat.
  #tara de sclavi, sa iesi in strada si sa nu fii de acord cu marirea salariului minim pe econimie ca,,,,,, pleaca multinationalele,,,,,. Asta inseamba sa fii sclav #rezist!

 • D-l .doctor avem cei mai tari politicieni din lume ,nu vedeti ca stiu medicina ,stiu economie ,justitie etc. O TARA CONDUSA DE NULITATI ,NU AJUNGE DEPARTE SI VA NASTE MONSTRI.O MANA DE POLITRUCI AU REUSIT SA MANIPULEZE O TARA

 • Dirijorul, cu posibilități mult mai mici decit ambiția, care intretine abuzul, discordia și disoluția sociala este Klaus-penelistu’! Trebuie adus la locul lui, adică la genunchiul broaștei!

 • Imi pare rău sa va dezamăgesc pe voi, comentatorii, dar tare mă tem ca planul este ca…România sa DISPARA!!! Cam asta se întâmplă, cu ajutorul lichelelor din țară. Deja nu mai suntem o țară, suntem o COLONIE.

 • Foarte bine face! Sa își vadă fiecare de specificul profesiei și să nu se mai dea „doctor” in microbiologie și epidemiologie. De aceea merge aproape totul prost în țara noastră. Că se pricepe fiecare la toate, dar de fapt la nimic bine! Iar cei care sunt profesionisti într-un domeniu se exprimă și în alte domenii crezând că se pricep și ei să dea sfaturi competente, dar nu este așa!
  Fiecare om dacă și-ar vedea de bucățica lui de profesie am evolua, ca societate. Și ne mai comparam cu alte societăți!

Adauga un comentariu