Actualitate

Veste bună pentru cei care livrează energie electrică în rețea! Prosumatorii vor obține compensații financiare

Publicat: 17 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru cei care livrează energie electrică în rețea Prosumatorii vor obține compensații financiare
Prosumatorii pot obține compensații financiare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat

Parlamentarii au venit cu o veste bună pentru cei care livrează energie electrică în rețea! Astfel, prosumatorii pot obține compensații financiare, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Legea urmează să intre la dezbatere și în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Prosumatorii vor obține compensații financiare

Proiectul modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, iar persoanelor fizice, prosumatori cu instalaţii de producere a energiei electrice de până la 200 kW, li se oferă posibilitatea obţinerii unei compensaţii financiare lunare pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea.

„La solicitarea prosumatorilor clienţi casnici persoane fizice, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată de prosumatori, şi voinţa exprimată de prosumatori este să transmită cu titlu gratuit cantităţi de energie către clienţii furnizorului, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să realizeze transferul cantităţilor de energie conform cerinţelor prosumatorilor şi în acord cu legislaţia aplicabilă”, se arată în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR prevede, ca pe lângă drepturile prevăzute de Legea 123/2012, prosumatorilor persoane fizice să li se ofere posibilităţile obţinerii unei compensaţii financiare lunare pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea.

În plus, aceștia au posibilitatea să folosească suma rezultată din această compensaţie financiară în achitarea altor servicii contractate din partea furnizorilor cu care au încheiat contractul. Este vorba despre servicii de furnizare gaze naturale, precum şi a transmiterii cu titlu gratuit a energiei electrice produse şi livrate în reţea către alţi clienţi ai furnizorului, cu care prosumatorii au încheiat contractul.

Prosumatorii persoane fizice pot dona energia electrică

În nota de fundamentare se arată că această prevedere a fost cerută de prosumatori.

„Introduce dreptul prosumatorului de a, în esență, dona energia electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți ai furnizorului. Cazurile avute în vedere de legiuitor în acest sens sunt acte de donație către spitale, școli, furnizori de servicii sociale etc, aflate în portofoliul aceluiași furnizor. Propunerea a ivzorât din interesul exprimat de prosumatori pentru a avea această opțiune. Totodată, prin modul în care este redactată, prevederea acordă prosumatorului persoană fizică inclusiv dreptul de a dona energie electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți casnici, precum membri ai familiei, familii vulnerabile ș.a.”, se arată în nota de fundamentare.

Legea, dacă va fi adoptată așa, are avantaje certe pentru cei care livrează energie electrică în rețea. Prosumatorii vor obține compensații financiare, dar firmele din furnizare și distribuție ar putea să nu fie de acord cu ea, pentru că, dincolo pe prevederea inedită de a obliga furnizorul să compenseze și consumul de gaze, presupune costuri suplimentare pentru ele, inclusiv legate de dezechilibre.

Adauga un comentariu