Eveniment-Social

Veste bună pentru elevi! Așteptarea a luat sfârșit, școlarii din județ vor primi lapte și corn. Proiectul valorează peste 21 de milioane de euro

Publicat: 30 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru elevi Așteptarea a luat sfârșit școlarii din județ vor primi lapte și corn. Proiectul valorează peste 21 de milioane de euro
Școlarii din județ vor primi corn și lapte

Școlarii din județul Iași vor primi lapte și corn. Consiliul Județean a lansat, recent, procedura de licitație

Veste bună pentru elevii din județ. După o lungă așteptare, școlarii ieșeni vor primi lapte și corn. Procedura de licitație a fost lansată, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), de Consiliul Județean. Instituția este responsabilă cu realizarea licitației și semnarea contractului de peste 21 de milioane de euro.

Școlarii din județ vor primi corn și lapte

În anul școlar 2022-2023, niciun copil din județul Iași nu a beneficiat de celebrul program al Guvernului, „Laptele și cornul“. Este știut faptul a avut succes în ceea ce privește familiile defavorizate, datorită faptului că elevii alegeau să meargă la școală pentru a primi produsele. În unele cazuri, cornul și laptele primite reprezentau singura masă pe care copiii o puteau mânca într-o zi. Astfel, potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pe data de 27 octombrie 2023 a fost lansată procedura de licitație, iar firmele interesate pot depune ofertele financiare până pe data de 15 decembrie 2023.

„Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se acordă gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinații. Preșcolarul/elevul prezent la cursuri poate consuma mai mult de o porție de produs în aceeași  zi, ca urmare a redistribuirii produselor neconsumate din motive obiective, dar ajutorul financiar al Uniunii Europene se va solicita în limita a 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate acordate gratuit pe parcursul unei săptămâni.

Autoritatea contractantă asigură realizarea diversităţii produsului lapte şi a produselor lactate distribuite în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 652/2023, prin selecţia acestora din lista prevăzută în anexa nr. 1 din acelaşi act normativ. Diversitate înseamnă distribuirea a cel puţin două produse din cele prevăzute la pct. II lit. B subpct. 1, cu respectarea prevederilor subpct. 2-5 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 652/2023”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație.

Cum vor fi împărțite alimentele școlarilor

Potrivit informațiilor publicate, autoritatea contractantă, în speță Consiliul Județean, a stabilit o schemă săptămânală de distribuție a produselor.

„În fiecare zi de luni: fiecărui preşcolar/elev i se acordă gratuit o porţie de lapte însoţită de corn şi/sau baton; în fiecare zi de marţi: fiecărui preşcolar/elev i se acordă gratuit o porţie de produs lactat însoţită de corn şi/sau baton;  în fiecare zi de miercuri: fiecărui preşcolar/elev i se acordă gratuit o porţie de lapte şi o porţie de fructe – mere însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi; în fiecare zi de joi: fiecărui preşcolar/elev i se acordă gratuit o porţie de produs lactat însoţită de o porţie de corn şi/sau baton; în fiecare zi de vineri: fiecărui preşcolar/elev i se acordă gratuit o porţie de lapte şi o porţie de fructe — mere însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi.

În zilele în care se distribuie atât o porţie de lapte, cât şi o porţie de fructe (mere) elevii/preşcolarii le vor consuma în pauze diferite. La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii sau elevii care suferă de intoleranţă la gluten şi/sau lactoză şi/sau la orice alt ingredient sau compus şi/sau la orice produs distribuit conform prevederilor art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 652/2023 sau degustat conform prevederilor art. 5 alin. (3) din aceeaşi hotărâre vor beneficia de produse adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 652/2023”, se mai arată în documentele publicate.

Este important de precizat faptul că beneficiarii acestui program sunt preşcolarii din grădiniţele cu program normal, de 4 ore, de stat, autorizate/acreditate şi particulare acreditate, precum şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, dar şi preşcolarii şi elevii incluşi în învăţământul special, care pot primi fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev.

Câți bani cheltuie Guvernul României pentru o porție de corn și lapte

Guvernul României cheltuie 0,70 lei pentru o singură porție de fructe și/sau legume, 1,11 lei pentru cea de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, precum și 0,65 de lei pentru porția de produse de panificație.

„Limita valorică zilnică cuprinde preţul integral de achiziţie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz”, este menționat în caietul de sarcini.

Contractul integral scos la licitație pe platforma SEAP are o valoare exactă de 104.436.404,80 lei, fără TVA, peste 21 de milioane de euro, fără TVA.

Dacă procedura de licitație va fi finalizată cu succes, iar firmele interesate vor depune ofertele financiare, în anul 2024, școlarii din județ vor primi corn și lapte. Contractul valorează peste 21 de milioane de euro.

Adauga un comentariu