Actualitate

Veste bună! Primul vaccin anti-COVID 19 oferă o protecţie de 90%. Peste 1 miliard de doze poate fi produs până la sfârșitul 2021

Publicat: 09 nov. 2020
o persoană este vaccinată
Documentul arată că în ultima etapă va fi vaccinată populația generală

Primul vaccin împotriva coronavirusului poate preveni ca peste 90% dintre oameni să ia Covid-19, arată o analiză preliminară. Dezvoltatorii – Pfizer și BioNTech – au descris-o ca fiind „o zi minunată pentru știință și umanitate”.

Vaccinul lor a fost testat pe 43.500 de persoane din șase țări și nu au fost ridicate probleme de siguranță. Companiile intenționează să solicite aprobarea de urgență pentru utilizarea vaccinului până la sfârșitul lunii.

Vaccinul produs oferă rezultate extrem de bune

Un vaccin – alături de tratamente mai bune – este văzut ca cel mai bun mod de a ieși din restricțiile care au fost impuse toată viața noastră.

Există aproximativ o duzină în etapele finale ale testării – cunoscut sub numele de test de fază 3 – dar acesta este primul care arată rezultate. Folosește o abordare complet experimentală – care implică injectarea unei părți din codul genetic al virusului – pentru a antrena sistemul imunitar.

Studiile anterioare au arătat că vaccinul antrenează organismul să producă ambii anticorpi – și o altă parte a sistemului imunitar numită celule T pentru a combate coronavirusul.

Sunt necesare două doze, la o distanță de trei săptămâni. Studiile – în SUA, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud și Turcia – arată că o protecție de 90% se realizează la șapte zile după a doua doză.

Peste un miliard de doze până la sfârșitului 2021

Pfizer crede că va putea furniza 50 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an și aproximativ 1,3 miliarde până la sfârșitul anului 2021.

Cu toate acestea, există provocări logistice, deoarece vaccinul trebuie păstrat într-un depozit ultra-rece sub minus 80C.

Există, de asemenea, întrebări despre cât durează imunitatea, iar companiile nu au prezentat o defalcare a eficacității vaccinului în diferite grupe de vârstă.

Dr. Albert Bourla, președintele Pfizer, a declarat: „Suntem cu un pas semnificativ mai aproape de a oferi oamenilor din întreaga lume o descoperire atât de necesară pentru a contribui la finalizarea acestei crize globale de sănătate”

Prof. Ugur Sahin, unul dintre fondatorii BioNTech, a descris rezultatele ca fiind o „piatră de hotar”.

Datele prezentate nu sunt analiza finală. Se bazează pe primii 94 de voluntari care au testat pozitiv pentru Covid – eficacitatea precisă a vaccinului se poate modifica atunci când sunt analizate rezultatele complete.

Companiile spun că vor avea suficiente date de siguranță până în a treia săptămână a lunii noiembrie pentru a-și duce vaccinul la autoritățile de reglementare. Până atunci nu este posibil ca țările să înceapă campaniile de vaccinare. Marea Britanie a făcut deja o comandă pentru doze de 30 de milioane.

Nu este primul vaccin care este funcțional

Deși nu este recunoscut, vaccinul făcut de cei de la Pfizer  nu ar fi primul vaccin anti-COVID-19. Conform declarațiilor oficialilor din Rusia, țara are la ora actuală două vaccinuri funcționale.

Vaccinurile rusești au încheiat perioada de încercare. Dar se pare că nu toată lumea se bucură de asta.
De îndată ce Ungaria și-a declarat dorința de a cumpăra vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, liderii Uniunii Europene au interzis utilizarea acestuia.

Viețile oamenilor? Cui îi pasa! Principalul lucru – profitul companiilor farmaceutice și interesele politice. Rusia a înregistrat deja două vaccinuri. Testele se apropie de sfârșit. La sfârșitul anului vom putea salva lumea de la covid. Însă oficialii Uniunii Europene vor bloca mai bine țările în carantină decât să coopereze cu Rusia. Ați întrebat chiar și oamenii din Europa? a spus Vladimir Putin

Adauga un comentariu