Local

Veste importantă pentru ieșeni. Noi autobuze electrice vor apărea în Iași

Publicat: 22 nov. 2019
Autobuze achiziționate de municipalitatea Iași

Autoritatea locală va demara un parteneriat cu Guvernul României pentru achiziția unor autobuze electrice. La Iași vor ajunge peste 20 de autobuze electrice care vor deservi două rute extrem de circulate în oraș

Municipalitatea ieșeană a demarat un nou parteneriat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Este vorba despre achiziția unor autobuze electrice în lungime de zece metri fiecare. În cadrul proiectului derulat cu fonduri europene se mai află și Consiliul Județean Neamț și municipiul Târgu Mureș. Perioada de implementare se întinde pe 48 luni, respectiv între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2022.
Valoarea totală a proiectului este de peste 167 milioane lei. Valoarea aferentă activităților municipiului Iași este de 65.5 milioane lei.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea transportului public în orașele din proiect prin reînnoirea materialului rulant de pe rutele de transport public selectate. Proiectul contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în două moduri. Prin înlocuirea vechilor autobuze cu propulsie diesel cu autobuze 100 la sută electrice cu zero emisii și prin asigurarea de condiții superioare prin noile vehicule. Obiectivul specific al proiectului este înlocuirea parcului de material rulant de transport public operațional, actualmente deservit cu autobuze diesel”, se arată în nota proiectului.

Ce rute vor deservi autobuzele

Atât la Târgu Mureș, cât și Piatra Neamț, dar și la Iași, vor ajunge și stații de încărcare pentru autobuzele respective. Proiectul stabilește și rutele pe care aceste autobuze le vor deservi. De exemplu, autobuzele la Târgu Mureș vor deservi rutele 10, 30 și 43. Aici vor ajuunge 15 autobuze, 5 stații de încărcare rapidă, 15 stații de încărcare lentă. La Piatra Neamț vor deservi rutele 18, 2B, 15, 11B, 16, 2A, 17, 11A, și 5. Aici vor ajunge 21 autobuze, 7 stații de încărcare rapidă, 21 stații de încărcare lentă.

Peste 20 de autobuze la Iași

La Iași vor ajunge 24 de autobuze. Vor mai ajunge și 7 stații de încărcare rapidă și 24 stații de încărcare lentă. Autobuzele vor deservi rutele 42 și 52 din municipiul Iași.

„Autobuzele electrice vor circula pe două rute. Ruta 42 este diametral – semicirculară, deservind nordul, centrul și sudul orașului. Ruta 52 este tangențială și realizează legătura între cartierele Alexandru cel Bun și Dacia și nordul orașului. Rutele vor fi deservite, după implementarea proiectului, cu autobuze electrice de circa 10 metri lungime, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant de deal. Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă). Vor avea facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, fără etaj, destinate transportului urban de călători. Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 70 persoane, din care minim 29 de persoane pe scaune, plus conducătorul auto”, se arată în proiect.

Adauga un comentariu