Eveniment-Social

Veste importantă pentru viitorii medici și farmaciști! Schimbări la examenul de Rezidențiat 2021. Proba ar putea fi organizată de UMF Iași

Publicat: 09 apr. 2021
Candidați la examenul de Rezidențiat derulat la Universitatea de Medicină și Farmacie
Rectorii celor 6 universități de Medicină și Farmacie, inclusiv al celei din Iași, "Grigore T. Popa", au organizat o sesiune de lucru pentru stabilirea unui punct de vedere comun privind organizarea pregătirii prin Rezidențiat a viitorilor medici și farmaciști

Se anunță schimbări pentru viitorii medici și farmaciști! E vorba despre modificări la examenul de Rezidențiat 2021. Principala noutate este că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași ar putea fi organizatorul testului. Concret, rectorii celor 6 universități de Medicină și Farmacie tradiționale din țară au organizat o sesiune de lucru pentru stabilirea unui punct de vedere comun privind organizarea pregătirii prin Rezidențiat a viitorilor medici și farmaciști

Rectorii celor 6 universități de Medicină și Farmacie tradiționale au organizat o sesiune de lucru pentru stabilirea unui punct de vedere comun privind organizarea pregătirii prin Rezidențiat a viitorilor medici și farmaciști. Alianța propune ca toate activitățile din cadrul programului de Rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de Medicină și Farmacie. Propunerea va fi înaintată către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.

„Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea Rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele 6 centre universitare de profil din țară”, a precizat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și noul președinte ales al Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie – G6-UMF.

Cei 6 rectori s-au întâlnit cu scopul de a dezvolta noi proiecte comune

La discuțiile care au avut loc în aceste zile, la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, au participat toți cei 6 membri ai Alianței G6-UMF: prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu – rector UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Octavian Crețu – rector UMF „Victor Babeș” Timișoara, prof. univ. dr. Dan Gheonea – rector UMF Craiova, prof. dr. Viorel Jinga – rector UMF „Carol Davila” București și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – rector UMF „Grigore T. Popa” Iași. Cei 6 rectori s-au întâlnit cu scopul de a dezvolta noi proiecte comune și, având în vedere particularitățile învățământului medical, pentru a promova interesele universităților de Medicină și Farmacie în peisajul educațional românesc.

Pe agenda întâlnirii de la Cluj-Napoca a Alianței G6-UMF s-au aflat și alte subiecte

Alianța G6-UMF a abordat și alte subiecte. Este vorba despre: elaborarea proiectelor de cercetare comune; modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență; revizuirea Ordinului Ministerului Sanătății nr. 427 din 1979, privind criteriile medicale de orientare școlară și profesională pentru admiterea la universitățile de Medicină și Farmacie din România. Achiziționarea de către universitățile de Medicină și Farmacie a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului național de intrare în Rezidențiat.

Anul trecut, Alianța G6-UMF a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în Rezidențiat, Ministerul Sanătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021. De asemenea, tot la propunerea Alianței rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu