Eveniment-Social

Marile universități de stat din Iași, poziții foarte bune în cele mai importante topuri academice internaționale – FOTO

Publicat: 03 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Marile universități de stat din Iași, poziții foarte bune în cele mai importante topuri academice internaționale! Asta cu toate că bugetele acestora sunt cu mult mai mici decât majoritatea celor din străinătate, alături de care se află în clasament. Astfel, la nivelul anului 2019, fie că e vorba de Academic Ranking of World Universities/ARWU (cunoscut ca rankigul Shanghai), Times Higher Education Ranking, University Ranking by Academic Performance sau Round University Ranking, realizat în Rusia, universtățile: „Alexandru Ioan Cuza”, cea Tehnică „Gheorghe Asachi”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, respectiv Națională de Arte „George Enescu” se află pe poziții mai bune față de anul 2018

Universitățile de stat din Iași au reușit, față de anul 2018, să urce în cele mai importante clasamente academice din întreaga lume. Astfel, la nivelul anului 2019, în Academic Ranking of World Universities/ARWU (cunoscut ca rankigul Shanghai), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se află foarte aproape de poziția o mie. De asemenea, în intervalul 1.000 și 1.500 se regăsesc cea Tehnică „Gheorghe Asachi”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, respectiv Națională de Arte „George Enescu”. Asta în pofida faptului că au bugete mult mai mici decât instituțiile de învățământ superior din zona Europa Centrală și de Vest, America, Australia sau Asia. De asemenea, în ultimii doi ani, cele patru entități academice din Capitala Moldovei au reușit să atragă din ce în ce mai mulți studenți din țări precum: Ucraina, Polonia sau alte state din fosta Uniune Sovietică. În plus, din țările Uniunii Europene, cei mai mulți au fost atrași din Italia, Spania, Portugalia, Franța.

Clasamentul universităților din țările în curs de dezvoltare 2019

Clasamentul universităților din țările în curs de dezvoltare 2019 este dominat de universitățile din China. Pe de altă parte, în „Emerging Economies University Rankings 2019”, publicat de revista britanică „The Times Higher Education”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și cea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” sunt clasate pe poziții ce trec de 351+. Clasamentul publicat de Times Higher Education conține 442 de universități, din 43 de țări din zona Emerging Economies. Universitățile au fost clasificate după 13 indicatori de performanță, grupați pe: activitatea de predare (30 la sută), activitatea de cercetare și impactul rezultatelor cercetării (50 la sută), activitatea internațională (10 la sută), transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (10 la sută). În ceea ce privește Clasamentul Webometrics, unul din cele mai integrative clasamente ale universităților, utilizând indicatori academici și de prezența on-line, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află pe pozițiile doi, respectiv trei între universitățile românești.

Cercetarea în domeniul Ingineriei chimice aduce Universitatea Tehnică Iași în Top 500 Shanghai

Aparte este reușita Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Cercetarea în domeniul Ingineriei chimice aduce instituția, pentru al treilea an la rând, într-unul dintre cele mai prestigioase și elitiste clasamente universitare realizate la nivel mondial – Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai.
O reușită pentru învățământul superior ieșean este și plasarea Universității Naționale de Arte „George Enescu”, la Secția Artă și Design în Quacquarelli Symonds (QS), companie specializată în educație si studii în străinătate. Aceasta este singura, de acest gen, din România.

Adauga un comentariu