Actualitate

Veste proastă dată de Raed Arafat: „Luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate“

Publicat: 09 nov. 2020
imagine cu Raed Arafat purtand masca de protectie. Spune cand va fi valul doi de epidemie
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat dă o veste proastă românilor. Raed Arafat susține că a declarat că înţelege nemulţumirea unora dintre cei a căror activitate este afectată de noile măsuri implementate de Guvern pentru reducerea răspândirii noului coronavirus, însă lucrurile nu pot funcționa fără aplicarea unor reguli. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență avertizează că restricțiile vor continua și luna viitoare.

„ Cu siguranţă, luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate. Nu știu care va fi cifra de infectare, nu pot face speculaţii în această privinţă. Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Nu e suficient să aplice măsurile doar 10% din populaţie“

Șeful DSU a precizat că măsurile impuse sunt foarte importante și nu e suficient ca doar 10% din populație să le respecte.

„Deci aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern, nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare. Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic”, a menționat Raed Arafat.

Care este situația locurilor pentru tratarea pacienților COVID-19

Referitor la capacitatea de tratare a pacienţilor cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, secretarul de stat din MAI spune că deocamdată mai sunt locuri, dar trendul ascendent al infectărilor va impune soluții suplimentare.

„În acest moment încă mai avem capacitate, dar cu cât creşte numărul pacienţilor, necesită soluţii suplimentare, iar unele dintre aceste soluţii se regăsesc în actul normativ adoptat săptămâna aceasta prin care Guvernul va face achiziţii de echipamente pentru stocurile de urgenţă“, a adăugat Raed Arafat.

„Mai grav decât să ai şi gripă şi COVID nu există”

Șeful DSU a recomandat populației României să își facă vaccinul antigripal. El a motivat că nu este nimic mai grav „decât să ai și gripă și COVID.”

„Mai grav decât să ai şi gripă şi COVID nu există, mai ales pentru persoane care au comorbiditati. Vaccinul este foarte important, poate să prevină complicaţiile în cazul gripei. Trebuie să ne amintim că şi gripa ucide, şi gripă e periculoasă pentru persoanele cu comorbiditati, pentru persoanele în vârstă. Atenţie, vaccinul antigripal are nevoie de 2 săptămâni până devine eficient şi îşi face anticorpi, deci nu imediat”, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu