Local

Veste proastă pentru fostul manager al Operei ieșene! Anchetatorii au prelungit controlul judiciar în cazul lui Beatrice Rancea. Aceasta a contestat din nou măsura în instanță – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste proastă pentru fostul manager al Operei ieșene Anchetatorii au prelungit controlul judiciar în cazul lui Beatrice Rancea. Aceasta a contestat din nou măsura în instanță - GALERIE FOTO  VIDEO
Fostul manager al ONRI, Beatrice Rancea, s-a trezit cu controlul judiciar prelungit de către anchetatori

Anchetatorii au prelungit măsura controlului judiciar în cazul fostului manager al Operei Naționale Române Iași. Beatrice Rancea a contestat deja măsura. Acum, urmează ca judecătorii din cadrul Tribunalului Iași să decidă ce se va întâmpla în continuare cu aceasta. Scandalul în care este implicată Beatrice Rancea a izbucnit în urmă cu câteva luni, când oamenii legii au efectuat mai multe percheziții la sediul ONRI

Veste proastă pentru fostul manager al Operei Naționale Române Iași (ONRI)! Anchetatorii au prelungit controlul judiciar în cazul lui Beatrice Rancea. Aceasta a contestat din nou măsura în instanță.

Acum, urmează ca Tribunalului Iași să stabilească un termen al procesului. Mai apoi, ei vor hotărî ce se va întâmpla în continuare cu aceasta. Scandalul în care este implicată Beatrice Rancea a izbucnit în urmă cu câteva luni, când oamenii legii au efectuat mai multe percheziții la sediul ONRI.

Balerina Beatrice Rancea, din control judiciar, în control judiciar

Recent, anchetatorii au decis reinstituirea controlului judiciar în cazul balerinei Beatrice Rancea, pe o perioadă de 60 de zile. Asta, în ciuda faptului că, în urmă cu câteva săptămâni, magistrații au dispus încetarea măsurii. De remarcat este faptul că oamenii legii pot reinstitui controlul judiciar dacă apar noi elemente care să impună acest lucru.

Acum, urmează ca judecătorii să decidă ce se va întâmpla în continuare în cazul fostului manager al ONRI. Inițial, aceasta a fost pusă sub control judiciar în urmă cu câteva luni, în dosarul în care este cercetată pentru prejudicierea Operei. Mai apoi, ea a contestat de mai multe ori măsura aceasta.

Cercetată într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei

Scandalul a izbucnit în urmă cu mai bine de un an, când a fost demisă contabila-șefă a instituției, Alice Simona Gogan. Aceasta din urmă este și denunțătoarea în cauza penală care o privește pe Beatrice Rancea, managerul ONRI. Alice Simona Gogan a fost cea care a sesizat anchetatorii cu privire la infracțiunile care s-au desfășurat în cadrul instituției. Ea a susținut că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor de bani și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu peste 500.000 de euro.

Oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. Ulterior, anchetatorii au extins urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Procurorii au mai susținut că bugetul ONRI a fost delapidat cu cel puțin 25.270 de lei prin „măsluirea” unor cazări la un hotel din Iași.

„În perioada 1 – 31 octombrie 2019 au fost cazați la hotel numiții Ovidiu Teodorașcu (care avea, de altfel, contract de chirie), pentru 8 nopți, și Veacesav Anastasov (care avea contract de chirie), pentru 16 nopți. De asemenea, în martie 2019, pe documentele inițiale apăreau Zoe Jurian (mama managerului Beatrice Rancea), pentru 13 nopți, Ovidiu Teodorașcu, pentru 5 nopți, Beatrice Rancea – pentru 4 nopți, Gheorghe Iordache (nu era angajat al ONRI), pentru 3 nopți. Aceste persoane au fost înlocuite cu numele Viorica Petrovici (Beatrice Rancea a făcut mențiunea pe document că aceasta ar fi fost prezentă la Iași pentru «adaptare decor costume Oneghin»), cu numele lui George Popa, cu numele lui Boga și al doamnei Minculescu”, afirmă anchetatorii ieșeni.

Pe 27 august 2021, Beatrice Rancea, managerul suspendat de la Opera Națională Română din Iași, și-a trimis demisia la Ministerul Culturii.

Adauga un comentariu