Titlurile zilei

Veste uriașă pentru zeci de mii de ieșeni! Lista completă a străzilor din Iași care vor fi asfaltate în toate cartierele din oraș

Publicat: 18 mart. 2021
Strada Văleni din cartierul Galata, din municipiul Iași
Mai multe străzi din Iași au fost prinse de Primărie într-un program de modernizare, valoarea totală a investițiilor fiind de circa 100 de milioane de lei

Mai multe străzi ar urma să fie refăcute în următorii ani în municipiul Iași. Primăria Iași a anunțat că mai multe artere din oraș au fost trecute la proiectare, iar altele urmează să intre într-un astfel de program. Valoarea actuală a investițiilor se ridică la circa 100 de milioane de lei

Veste importantă pentru zeci de mii de locuitori din municipiului Iași. Mai multe artere din oraș vor intra într-un program de reabilitare în următorii ani. Conducerea Primăriei Iași a arătat că aceste artere au fost împărțite pe mai multe categorii. O parte a acestor artere se află în execuție, alte străzi au fost deja proiectate, urmând a fi trecute la reabilitare. O altă categorie ține de străzile care urmează să fie trecute la proiectare. Primarul Mihai Chirica a precizat că toate aceste străzi vor fi incluse în buget, etapizat. Modernizarea ar dura aproximativ 4 ani.

Lista străzilor din Iași care vor fi refăcute

Un prim set de străzi din Iași incluse în programul municipalității este legat de cele aflate în execuție. Este vorba despre supralărgirea bulevardului Tudor Vladimirescu, dar și despre modernizarea străzii Luca Arbore (cartier Canta), a străzii Viticultori (cartier Copou), a străzii Ioan I. Mironescu (Moara de Vant). În calcul mai intră și strada Roșcani (Sărărie), strada Țicăul de Jos, strada Timpului (Moara de Vânt), strada Ștefan Octavian Iosif (Bucium) și str. Dochia (Țicău). Primele două străzi se află deja în execuție, valoarea lucrărilor fiind de 20,8 milioane lei.

Executantul lucrărilor este asocierea SC Alpenside SRL – SC Concret Drum SRL, contractul fiind valabil până pe data de 31 decembrie 2022. Conform conducerii Primăriei, este în curs de finalizare și recepție lotul de străzi care include șoseaua Bârnova, strada Smârdan, bulevardul Primăverii, strada I. C. Constantinescu, strada Petre Vancea, strada Moșu și strada Ogorului. Acestea au fost luate în calcul încă de acum 4 ani. Primarul Mihai Chirica a explicat că și alte artere sunt în curs de modernizare.

„Mai multe străzi sunt în curs de modernizare ca parte a proiectelor finanțate prin intermediul fondurilor europene. Pe această listă se află străzile Pădurii, Prof. I. Simionescu, Orientului și Romană. Ultimele trei sunt incluse în proiectul comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate sau degradate, de mici dimensiuni, cu o valoare de 8,6 milioane de lei”, a spus primarul Mihai Chirica.

Zeci de străzi din Iași, prinse la proiectare. Un nou drum spre Aeroportul Internațional

În lista municipalității au intrat și alte străzi din Iași. Este vorba despre un set de artere care au deja documentațiile tehnico-economice elaborate. În calcul au intrat 30 de artere rutiere. Este vorba despre strada Nicolae Istrati (Copou), strada Dr. Nicolae Vicol, aleea Copou, strada Dumitrașcu Cantacuzino, strada Alexandru Vlahuță, strada Theodor Văscăuțeanu, strada Victor Babeș, strada Titu Maiorescu, strada Pojărniciei, strada Turcu, strada George Coșbuc, varianta șoseaua Rediu, șoseaua Munteni, strada Lupiței, strada Simion Bărnuțiu, strada Albineț, strada Hotin, strada Sofia Nădejde (Cicoarei), strada Ion Roată. La proiectare va intra și noul drum de acces spre Aeroportul Iași.

Primăria pregătește și reabilitarea șoselei Bucium, a străzii Simion Bărnuțiu și a străzii Hotin. Lista mai cuprinde și strada Teascului, strada Bucovinei, strada Călugăreni, strada Alba Iulia, strada Gloriei, strada Podoleanu. Conform celor din Primărie, în calcul a fost luată și banda suplimentară de circulație pe direcția șoseaua Arcu – strada Păcurari (adiacentă Pasajului Octav Bancilă). Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a acestor artere este de aproape 90 de milioane de lei.

Alte 24 de străzi se află în proiectare. Iată lista completă a arterelor

Pe lângă celelalte străzi din Iași, municipalitatea a pregătit și un pachet de 24 de artere aflate în proiectare. Un prim lot este format din 14 străzi. În acest caz este vorba despre strada Fermei (Manta Roșie), strada Eugen Stătescu (Bucium), strada Șipoțel (Copou), fundacul Olari, strada Mocanului, strada Ursulea, strada Islaz, strada Ștefan Dimitrescu, strada Prof. Nicolae Bucur. În calcul mai intră și strada Valea Adâncă (CUG), strada Fântânilor, strada Ateneului, strada Spital Pașcanu și strada Prof. Petru Cujbă. Contractul este executat de asocierea 3 B Construction Project SRL – SC Regio Construct Proiect SRL, valoarea acestuia fiind de 166 de mii de lei.

Un alt lot prevede proiectarea a 8 străzi din Iași. Este vorba despre strada Camil Ressu, strada Podișului (parțial), strada Văleni, stradela Văleni, strada Viorelelor, strada Urcușului (toate din zona Galata), trecătoarea Fântânilor și strada Petre Ispirescu. Cel de-al treilea lot include proiectarea străzilor Aurel Vlaicu și Ciurchi, contractul fiind câștigat de SC Trust AVB SRL. Strada Văleni din Galata este și una din cele mai distruse din oraș, fiind puternic afectată de alunecările de teren.

Primăria Iași pregătește reabilitarea unor străzi uitate de administrația locală

Alte 31 de străzi din Iași vor fi prinse la proiectare. Valoarea totală estimată a acestui proiect ar fi de 3 milioane de lei. Lista cuprinde strada Marginii (tronsonul nemodernizat), stradela Plopii fără Soț, fundacul Plopii fără Soț sau strada Arapului. În calcul mai intră și strada Bularga, strada Azilului, strada Galbeni, strada Roadelor, strada Dealul Zorilor, strada Al. O. Teodoreanu. Conform municipalității, în lista propunerilor mai intră și strada Zlataust, strada Emil Honoriu (tronsonul nemodernizat), stradela Valea Adâncă sau strada Oastei din zona Copou.

Tot în Copou se află și strada Friederick (tronsonul nemodernizat), strada Fagului (tronsonul nemodernizat), strada Aurora, strada Peneș Curcanul, șoseaua Ștefan cel Mare și Sfânt. Și alte străzi ar putea fi modernizate până la finalul actualului mandat. Este vorba despre strada Poligon, strada Petre Jitaru, strada Prof. Haralambie Vasiliu sau strada Prof. Agricola Cardaș Bucium. Lista mai cuprinde și strada Cărămidari, strada Ciprian Porumbescu, strada Mihail Cornea, strada Fortus, stradela Iftimie Bârleanu, strada Iancu Flondor, (Păcurari), strada Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu (Green Park) și strada Grigore T. Popa (Bucium).

Comentarii
Adauga un comentariu