International

Vestea demisiei lui Boris Johnson a ajuns şi la Moscova. Dmitri Peskov: „Lui Johnson nu îi place de noi, nici nouă de el”

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vestea demisiei lui Boris Johnson a ajuns şi la Moscova. Dmitri Peskov Lui Johnson nu îi place de noi nici nouă de el
Dmitri Peskov a precizat că știrile privind demisia liderului conservator din fruntea guvernului britanic nu interesează prea mult Moscova

Kremlinul și-a făcut cunoscută oficial poziția față de demisia premierului britanic Boris Johnson într-o declarație a purtătorului de cuvânt al președinției ruse. Dmitri Peskov, care subliniază antipatia regimului rus față de liderul de la Londra.

„Lui Johnson nu îi place de noi, nici nouă de el”, a declarat Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov reacţionează la vestea demisiei lui Boris Johnson

Dmitri Peskov a precizat că știrile privind demisia liderului conservator din fruntea guvernului britanic nu interesează prea mult Moscova. Purtătorul de cuvânt rus a adăugat că Rusia speră că, într-o bună zi, vor ajunge la putere în Marea Britanie „persoane mai profesioniste și în măsură să ia decizii prin dialog”.

Amintim că astăzi, 7 iulie, Boris Johnson a anunțat că își va da demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, dar va rămâne prim-ministru până la toamnă. Decizia vine după ce încă doi miniştri au demisionat joi, 7 iulie, din guvernul condus de Boris Johnson, care a pierdut deja aproape 50 dintre membrii aparatului guvernamental. Premierul conservator refuză în continuare  totuși să plece din Downing Street 10, invocând „mandatul colosal” primit de la alegători.

Decizia lui Boris Johnson de a demisiona, vine după ce încă doi miniștri din cabinetul său au demisionat. După ce ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis și-a anunțat demisia, la rândul său, ministrul britanic pentru Securitate, Damian Hinds, a părăsit joi, 7 iulie, guvernul, afirmând că este nevoie ca premierul Johnson să plece de la putere, pentru a fi restabilită încrederea în democraţia din Regatul Unit.

Guvernul britanic mai pierde doi miniştri

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, se află într-o mare problemă de ceva vreme, pentru că echipa de miniștrii i se destramă. Aseară, 5  iulie, au demisionat miniștrii de la Finanțe și Sănătate, iar lista continuă. Ministrul Familiei, Will Quince, a menționat că a luat această decizie pentru că nu are de ales și este absolut necesar să renunțe la funcţie, după ce a propagat cu bună credință în presă informații furnizate de cancelaria premierului Boris Johnson, care ulterior s-au dovedit inexacte”.

De altfel, Laura Trott, adjunct al ministrului Transporturilor a menționat, la rândul său, că încrederea în Guvern „s-a pierdut”. Vă aducem aminte că marți, 5 iulie, din Cabinetul condus de Johnson demisionaseră miniștrii Finanțelor și Sănătății, Rishi Sunak, respectiv Sajid Javid. Chiar înaintea demisiilor de miercuri, 6 iulie, presa britanică se aștepta ca premierul să piardă atât conducerea Guvernului de la Londra, cât şi a Partidului Conservator.

Așadar, ministrul Finanțelor, Rishi Sunak și secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, au demisionat ieri, 5 iulie, din Cabinetul Regatului Unit, într-o lovitură dublă pentru Boris Johnson, care și-a atras furia oponenților din Partidul Conservator.

Sunak și Javid și-au publicat demisiile pe Twitter.

„Publicul se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corect, competent și serios. Cred pentru aceste standarde merită să luptăm și de aceea îmi dau demisia”, a transmis fostul ministru britanic al Sănătății.

Cu toate acestea, vestea demisiei lui Boris Johnson a ajuns și la Moscova, iar Dmitri Peskov a făcut primele comentarii pe baza acestei situații.

Adauga un comentariu