Eveniment-Social

Vestea noului an, la Iași! O construcție faimoasă, amplasată în plin centrul orașului, va fi refăcută complet, după decenii. Sunt investite 6 milioane de euro – (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Publicat: 02 ian. 2021
Imagine cu Filarmonica de Stat
Contractul de reabilitare la Filarmonica de Stat "Moldova" Iași a fost finalizat! Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan vor face proiectarea lucrării de refacerea a construcției monumentului istoric care se va finaliza în anul 2023. Lucrările efective vor demara anul viitor

Anul 2021 vine cu o veste spectaculoasă, pentru Iași! În prim-plan este o construcție istorică, amplasată în plin centrul urbei. Aceasta va fi refăcută complet, după decenii. Sunt investite 6 milioane de euro. Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan s-au ocupat de proiectare. Este vorba de începerea procesului de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași! Totul e în faza organizării licitației pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. Astfel, cel târziu până la mijlocul anului 2023 clădirea de la Filarmonică va fi complet refăcută

Veste de ultimă oră! Printr-o investiție de 6 milioane de euro o construcție faimoasă, amplasată în plin centrul orașului Iași, va fi refăcută complet. Astfel, după deceni demarează lucrările de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova”. Deja, contractul de proiectare legat de reabilitare s-a finalizat. Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan au făcut proiectare pentru lucrarea de reabilitare a monumentului istoric, în termen de 4 luni. După aceast moment urmează a demara licitația pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. În acest context, cel târziu până la mijlocul anului 2023 clădirea de la Filarmonica de Stat Moldova Iași va fi complet refăcută.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat Moldova iași

Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractului de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497 situate în Iași, str. Cuza Voda, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat Moldova a fost semnat cu firma SC. Mihul SRL. Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică.

Terminarea proiectului care prevede reabilitarea celor două imobile este mijlocul anului 2023. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizare a Filarmonicii ieșene trec de 6 milioane euro. Concret, între noiembrie 2020 și martie 2021 va avea loc organizarea procedurilor de achiziție, inclusiv încheierea contractului de execuție lucrări și dirigenție lucrări. Din mai 2021 și până în iunie 2023 se vor executa lucrările efective respectiv asigurarea accesului la servicii conexe. Pe 23 iulie 2023 este preconizată darea în exploatare a Filarmonicii din Iași.

Celebra instituție ar putea avea și unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași a început un proces de achiziționare a unui instrument muzical spectaculos. Este vorba de o orgă electrică, special destinată concertelor. „Da, după ce am achiziționat un pian profesional și extrem de util Filarmonicii ne gândim să achiziționăm și o orgă electrică. Cele mai bune, spre exemplu din catalogul Yamaha, au prețuri ce trec de 800 mii lei. Îmi doresc, având în vedere că avem una dintre cele mai bune echipe de artiști din România, să avem și o infrastructură demnă de istoria și valoarea Filarmonicii ieșene. De reamintit că, în trecut, actuala Sală de Concerte era parte integrantă a Bisericii Congregației „Notre-Dame de Sion” și era doată cu o orgă. Aceasta a fost dezafectată”, menționa prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Clădire a actualei FilarmoniciI din Iași, care urmează a fi reabilitată, a fost construită in anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sio”n, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte George Enescu (UNAGE) și care are proiect de reabilitare este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maxim doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815.

Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugaritețe din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator George Enescu. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat Moldova Iași.

Comentarii
  • CU CAT CONTRIBUIE POPI CATOLICI CA A LOR ESTE CLADIREA? PAPA DA CEVA BANI DIN TESCHERIAUA LUI SAU STATUL ROMAN IA DE LA AMARATI SI LE DA POCHILOR ,LE REFACE AVEREA LOR ?CATI COPII STAU PE STRAZI SI BATRANI AMARATI CA STATUL NU ARE BANII PENTRU EI .CLADIREA ESTE PROPRIETATEA POCHILOR CATOLICI AU VRUT-O LI S-A DAT N-O REABILITEAZA DIN BANII LOR TREBUIE LUAT DIN NOU DE STAT ,AICI DZ NU MAI ARE NICI UN AMESTEC CA DZ SE GANDESTE LA CEI FLAMANZI NU LA BURTILE POPOILOR SI LA LUXUL LOR ‘

Adauga un comentariu