Local

A fost semnat primul contract pentru reabilitarea Filarmonicii

Publicat: 31 iul. 2019
1

Contractului de achizitie publica de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investitii ”Reabilitarea si modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 si 161497 situate in Iasi, str. Cuza Voda, nr. 29, in care isi desfasoara activitatea Filarmonica Moldova Iasi”, a fost semnat astazi de Consiliul Judetean Iasi si firma SC. Mihul SRL, castigatoarea licitatiei. Conform contractului, prestatorul va realiza expertiza tehnica, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al cladirii,  studiul de acustica. Tot in sarcina sa intra documentatiile suport necesare obtinerii avizelor solicitate prin certificatul de urbanism si documentatia de avizare a lucrarilor de interventii. Durata prestarii serviciilor de proiectare, conform contractului semnat astazi,  este de 4 luni.

Putem spune ca, dupa multi ani in care s-a lovit de nepasare sau de divesre amanari, Filarmonica va fi in sfarsit reabilitata si modernizata. Vrem sa redam aceasta cladire spectatorilor, iubitorilor muzicii. Sa nu uitam ca aici, primele acorduri s-au auzit sub bagheta lui George Enescu. Suntem constienti ca sumele pentru refacere si reabilitare vor fi mari, dar banii sunt deja prevazuti in buget. Ne-am bucura daca, fata de termenul prevazut de noi, aceasta cladire va putea fi redata circuitului artistic mai repede, astfel incat, sa ne putem bucura de spectacolele Filarmonicii  iesene la ea acasa si nu in gazda, asa cum se intampla de cativa ani buni incoace”, a spus presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa.

Consiliul judetean Iasi a planificat finalizarea proiectului care prevede reabilitarea celor doua imobile pana cel mai tarziu, la sfarsitul anului 2022. Valoarea contractului de prestari servicii, parafat astazi, este de 148 000 lei, in timp ce valoarea estimata a intregului proiect de reabilitae si modernizare a  Filarmonicii depaseste sase milioane de euro.

Tot publicul din Iasi si nu numai isi doreste redeschiderea Filarmonicii. Eforturile de refacere a imobilelor au inceput inca din 1990. Pana acum, nu am gasit deschiderea si intelegerea necesare unei investitii de asemenea amploare. Poate au existat alte optiuni fata de cetatenii Iasului, fata de binele cultural si poate nu e de trecut cu vederea ca, ne-am fi dorit sa fim noi Capitala Culturala a Europei in 2021. Cred ca, lipsa acestei investitii a cantarit mult in defavoarea noastra. Mi-as dori, ca la sfarsitul lunii mai, in 2020, sa putem deschide sala de spectacol”, a afirmat directorul Filarmonicii de Stat Moldova, Bujor Prelipcean.

Filarmonica este una dintre institutiile reprezentative din subordinea Consiliului Judetean Iasi, o institutie cu activitate artistica permanenta, ce a avut concertul inaugural la 9 octombrie 1942 sub bagheta muzicianului George Enescu.
Din anul 1957 activitatea Filarmonicii Iasi se desfasoara in extensia vechii case Bals din strada Cuza Voda nr.29, proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Iasi.

Vom reda culturii iesene o suprafata de 3200 de metri patrati, cu toate facilitatile pentru o sala de concerte din secolul XXI. Se va face un studiu acustic amanuntit, atat pentru situatia actuala cat si pentru faza de proiectare si executie. Suntem convinsi ca vom face un lucru cu adevarat profesionist pentru un edificiu atat de important pentru cultura nationala”, a spus la semnarea contractului, inginerul Valentin Mihul, reprezentantul proiectantului.

Intregul ansamblu din care fac parte ”Casa Alecu Bals” si ”Notre Dame de Sion este este inscris in lista monumentelor istorice din 2015, cu denumirea Filarmonica ”Moldova” si a fost preluat de la Episcopia Romano-Catolica, in administrarea judetului Iasi, pentru o perioada de 22 de ani, in vederea reabilitarii, sub rezerva inceperii lucrarilor in maxim 2 ani.

       

Adauga un comentariu