Prima pagină » Economic Local » Vești pentru ieșenii care vor să amâne plata ratelor la bănci. Specialiștii avertizează: „Peste 9 luni rata o să crească”
Vești pentru ieșenii care vor să amâne plata ratelor la bănci. Specialiștii avertizează: „Peste 9 luni rata o să crească”

Vești pentru ieșenii care vor să amâne plata ratelor la bănci. Specialiștii avertizează: „Peste 9 luni rata o să crească”

01 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care vor să amâne plata ratelor la bănci, începând cu 1 iulie 2022, pentru maxim 9 luni trebuie să știe că vor plăti rate mai mari după ce va trece perioada în care au fost scutiți de la plată. Corneliu Ionescu, trainer și coach în cadrul Banometru, susține că românii trebuie să fie atenți dacă vor să amâne aceste plăți.

„Propunerea seamănă foarte mult cu cea din pandemie în sensul în care dacă ești afectat poți solicita amânarea plății ratelor. Atunci una dintre soluții este să treacă de la ROBOR (n.r. – rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare) la IRCC (n.r. – indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Banca nu e obligată să accepte această propunere a clientului. Dacă soliciți trecerea de la rată variabilă la cea fixă ești considerat refinanțabil. Mai există o a treia chestie care presupune să-ți achiți datoriile. Atunci ai scăpat de problemă. Sunt unii oamenii care au făcut credite pentru că nu au vrut să-și folosească banii proprii. E în funcție de fiecare cum își face fiecare planul pe termen lung”, spune Corneliu Ionescu, trainer și coach în cadrul Banometru.

Ieșenii care vor să amâne plata ratelor la bănci vor plăti în plus după perioada amânată

Specialistul explică cum poate fi calculată suma care va fi plătită în plus după amânarea plății ratelor la bănci.

„Cum poți să calculezi cât o să plătești dobânda pe lună? Să luăm maxim 9 luni. Ai dobânda anuală, procentul la rata anuală a dobânzii înmulțită cu suma pe care o ai de dat, adică soldul. Asta o să dea dobânda anuală. Împărțit la 12 luni reiese cu aproximație destul de bună rata dobânzii lunare. Afli cât o să plătești dobânda ce se va adăuga la sold. Adică peste 9 luni rata o să crească. Să fie atenți ieșenii și atunci când se împrumută”, explică Corneliu Ionescu.

Specialistul adaugă faptul că ieșenii își plătesc datoriile la timp, potrivit statisticilor.

„Interesant e faptul că Iașul în momentul de față este pe locul 4 la nivel național în cele mai finanțate din România. Este București, Clujul, Timișoara după care Iașul. Și mai interesant este că Iașul are rata cea mai mică de be fault dintre toate cele 4 județe. Adică rata cea mai mică de oameni care nu își plătesc datoriile. Iașul se află într-o zonă care din punct de vedere economic nu are aceleași oportunități pe care le arată București sau Cluj. Pe de altă parte am văzut acum două săptămâni că Iașul este în dezvoltare fantastică față de 2019, când am fost în Iași. Ieșenii pot să-și crească veniturile, dacă vor, oamenii sunt îngrijiți, și au o grămadă de resurse la dispoziție pentru a face asta, pentru a avea o situație financiară mai bună”, mai spune Corneliu Ionescu.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că ieșenii nu mai pot plăti ratele la bănci.

Corneliu Ionescu: „Mai avem nevoie de educație financiară”

Banometru reprezintă un program gratuit care oferă sprijinul unui coach financiar pentru a crea și urma un plan potrivit fiecăruia în parte. În plus, oricine are acces la cursuri ușor de înțeles, susținerea unei comunități prietenoase ca să-și păstreze motivația și resurse practice pentru a ajunge la o relație echilibrată cu banii.

„Noi putem consilia și online, gratuit, persoanele care vor să ne ceară sfaturile. Multe persoane vor să știe cum să își crească veniturile, cum să gestioneze corect banii. Mai avem nevoie de educație financiară”, încheie Corneliu Ionescu, trainer și coach în cadrul Banometru.

Ieșenii plătesc rate mai mari la bănci, după ce indicele ROBOR (n.r. rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare) a crescut în ultimii doi ani, iar previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. Astfel, ieșenii vor plăti rate la bănci mai mari în următoarea perioadă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024