Economic Local

Viața acestei vânzătoare din Iași se va schimba complet după ce va termina aceste cursuri. Femeia vrea să investească sume importante într-o afacere

Publicat: 11 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În ultimii ani, tot mai multe persoane vor să urmeze cursuri de recalificare organizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Multe dintre acestea sunt femei care vor să renunțe la meseria de bază și să aibă un job bine plătit. Altele vor să își deschidă afaceri în domenii unde succesul este garantat

Femeia în vârstă de 31 de ani s-a angajat în comerț, ca vânzătoare, imediat după terminarea liceului. Aceasta și-a dat seama, după 6 ani de muncă în acest domeniu, că nu mai vrea să lucreze tot ca vânzătoare, pentru că nu existau oportunități de avansare în carieră. Astfel, și-a dat demisia de la locul de muncă și a devenit șomeră. Nu a stat prea mult în șomaj pentru că a fost anunțată de reprezentanții AJOFM Iași că se fac în această perioadă cursuri de coafeză. Femeia nu a stat prea mult pe gânduri și s-a înscris la aceste cursuri.

„Am lucrat în comerț și după ce am intrat în șomaj s-a ivit acest curs și am zis să încerc. Nu am vrut să mai lucrez la firma respectivă, unde am fost angajată mai mulți ani. Am vrut să câștig un salariu mai bun, dar și pentru că, pur și simplu, nu mai voiam să lucrez în comerț. Am vrut să încerc altceva. A fost o bună oportunitate pentru mine să particip la aceste cursuri”, a spus Mirela Udișteanu.

Salon de înfrumusețare deschis cu diploma de la AJOFM

Tânăra vrea să obțină atestatul de coafeză recunoscut în Europa și să își deschidă o afacere tot în domeniul în care s-a recalificat. Aceasta vrea chiar să obțină fonduri de la stat, dacă are șanse, și să investească banii primiți într-un salon de înfrumusețare. Indiferent de unde provin banii necesari investiției, ieșeanca e decisă să renunțe să aibă un patron și să devină ea patron. Ieșeanca a început deja cursurile practice și, dacă totul se va derula conform planurilor sale, în cel mult 6 luni va avea afacerea mult visată.

„Aș vrea să deschid un salon. Se dau fonduri pentru înființarea saloanelor de înfrumusețare și poate o să le obțin. Am înclinații spre coafură și nu mi-a plăcut partea de cosmetică. Îmi place să fac coafuri. Contează foarte mult să îți și placă ceea ce faci. Eu am în fiecare zi modele. Realizez tunsori, coafuri, fac șuvițe, vopsesc”, mai spune ieșeanca.

Ieșenii vor să aibă salarii bine plătite

Cursurile de recalificare pe care le urmează femeia se organizează mai ales pentru persoanele șomere, care vor să se încadreze din nou pe piața forței de muncă. Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane a reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași sau să își deschidă afaceri după ce s-au recalificat. În ultimii ani au început să urmeze cursuri de manichiuristă, coafeză sau hair-stylist persoanele care vor să se recalifice pe piața muncii.

„Anul acesta avem cursuri de recalificare pentru posturile de inspector resurse umane, lucrător în construcții, electrician instalații de iluminat, contabil, lucrător în comerț, manager proiect și lucrător în cultura plantelor. Cursurile se organizează în funcție de cerințele pieței muncii. Cursurile organizate de AJOFM Iași se adresează în special șomerilor care nu și-au găsit un loc de muncă. Gradul de ocupare a posturilor de pe piața forței de muncă este de peste 60 la sută după finalizarea acestor cursuri”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Adauga un comentariu