International

Viața urșilor polari este în pericol! Cercetătorii avertizează că aceștia ar putea dispărea în anii următori

Publicat: 23 iul. 2020
Viața urșilor polari este în pericol! Cercetătorii avertizează că aceștia ar putea dispărea în anii următori
Viața urșilor polari este în pericol! Cercetătorii avertizează că aceștia ar putea dispărea în anii următori

Viața urșilor polari este în pericol! Cercetătorii avertizează că aceștia ar putea dispărea în anii următori. În următorii 80 de ani, s-ar putea ca aproape toți urșii polari să dispară din cauza încălzirii globale. După ce a fost analizată dispariția progresivă a habitatului lor, cercetătorii au ajuns la concluzia că s-ar putea să rămânem fără urși polari.

Urșii polari au de suferit din cauza încălzirii globale

Acest element provocat de omenire și care ne marchează viețile în fiecare aspect, încălzirea globală este un factor distrugător pentru urșii polari. Oamenii de știință susțin că nici măcar limitarea încălzirii la 2,4 grade Celsius, nu ar salva urșii polari pe termen lung

„În cele din urmă, urșii au nevoie de hrană, dar pentru a avea mâncare au nevoie de gheață”, a declarat pentru CNN Péter Molnár, profesor asistent la Universitatea Toronto Scarborough și unul dintre autorii studiului. „Dar pentru a avea gheață, trebuie să controlăm schimbările climatice.”

De mult timp ne confruntăm cu această problemă. Viața urșilor polari este în pericol!

S-a constatat că de mai mulți ani încălzirea globală pune în pericol viața animalelor care depinde de stratul ros de gheață. De exemplu, focile sau delfinii albi au și ei de suferit din cauza acestui lucru.

„Gheața de pe mare este ca solul pentru pădure. Fără acest strat de gheață vom avea un ecosistem, însă el nu va include urșii polari și multe alte specii. Dispariția urșilor polari ar putea fi prima consecință a acestui fapt”, spunea, în urmă cu câțiva ani, Andrew Derocher, un om de știință care a studiat urșii timp de 35 de ani.

Încălzirea globală, o amenințare reală

Acum câțiva ani, pielea şi oasele unui urs polar mascul, care a murit de foame, au fost descoperite în arhipeleagul Svalbard din Oceanul Arctic. Experţii susţin că topirea drastică a gheţarilor înseamnă că ursii polari nu mai pot vâna foci, lucru care l-a obligat pe ursul găsit mort să caute mâncare, fără succes, pe o distanţă de peste 250 de kilometri. Schimbările climatice au redus nivelul gheţii din regiunea Arctică la un nivel fără precedent şi este „absolut, categoric” motivul pentru care ursii polari mor, potrivit unui expert în viaţa sălbatică.

Dr. Ian Stirling de la Polar Bears Internaţional a studiat regiunile cu urşi polari peste 40 de ani. El a declarat pentru The Guardian ca felul în care a fost găsit ursul, întins pe burtă, sugerează că a murit de foame şi a căzut pe pământ când nu a mai putut să supravieţuiască. Ursul nu avea deloc rezerve de grăsime pe corp, fiind doar piele şi oase. Stiling spune că reducerea masivă a gheţurilor marine, pe care ursii vânează foci, l-a forţat pe acest urs să caute mâncare extrem de departe. El nu a reuşit, însă, şi a murit înfometat.

Ursul părea sănătos

În luna aprilie din anul 2013, cercetătorii de la Norwegian Polar Institue au capturat şi examinat ursul în cauză, în sudul arhipelagului Svalbard, din Oceanul Arctic, la nord de Norvegia. Atunci, ursul părea sănătos. În luna iulie, cercetătorii au descoperit cadavrul ursului în partea de nord a arhipelagului, la circa 250 de km fata de unde îl capturaseră şi îl observaseră în anii trecuţi. Acest lucru înseamnă că ursul a călătorit o distanţă extrem de mare în căutarea mâncării.

Un studiu publicat în mai a descoperit că mărimea şi succesul înmulţirii urşilor polari sunt afectate în mod direct de faptul că marea îngheaţă mult mai greu şi animalele îşi petrec mai mult timp pe uscat. Această creştere de temperatura a fost cauzată de schimbările climatice. Urşii polari se hrănesc aproape exclusiv cu foci şi au nevoie de gheaţă pentru a le vâna şi captura focile. În 2012, nivelul de gheaţă din Arctica a scăzut la un nivel record.

Deşi schimbările climatice şi efectul lor asupra nivelului gheţii de la poli sunt intens disputate, Douglas Richardson de la Highland Wildlife Park din Kingussie a declarat pentru The Guardian ca „acest urs polar, în special, este cea mai recentă dovadă a impactului schimbărilor climatice” şi ca „pierderea gheţii din cauza schimbărilor climatice este absolut, categoric şi fără îndoială cauza dispariţiei urşilor polari”

Adauga un comentariu