Local

Viceprimarul Cezar Baciu, tras pe linie moartă. A pierdut toate privilegiile din Consiliul Local

Publicat: 31 oct. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Viceprimarul Cezar Baciu tras pe linie moartă. A pierdut toate privilegiile din Consiliul Local
Cezar Baciu, ultima ședință în plenul Consiliului Local

Astăzi, 31 octombrie 2023, viceprimarul Cezar Baciu a fost tras pe linie moartă. Toate privilegiile cu care s-a obişnuit de când este în funcţie i-au fost retrase. Instituţia Prefectului a semnat, ieri, 30 octombrie 2023, constatarea încetării de drept a funcţiei

În cursul zilei de joi, 26 octombrie 2023, USR a depus documentația pentru ca prefectul Bogdan Cojocaru să emită ordinul de eliberare din funcție a viceprimarului Cezar Baciu. Această decizie vine după ce, pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Iași a respins, ca fiind neîntemeiat, apelul pe care Baciu l-a depus în procesul privind excluderea sa din USR. Decizia este definitivă.

Viceprimarul Cezar Baciu a pierdut toate privilegiile din Consiliul Local

Încep vremuri grele pentru primarul Mihai Chirica. Astăzi are loc prima ședință în plenul Consiliului Local în care edilul nu mai deţine majoritatea. Cezar Baciu nu mai are nicio funcţie publică. Președintele USR Iași, Ștefan Tanasă, a transmis reporterilor BZI faptul că formalitățile au fost realizate, documentele necesare au fost trimise către Instituția Prefectului încă de joi, 26 octombrie 2023.

„Am depus documentația, dosarul, la Prefectură joi (26 octombrie 2023), așteptăm să emită prefectul ordinul de eliberare din funcție a lui Cezar Baciu. În mod normal, Consiliul Local Iași, în prima ședință, așa spune legea, trebuie să pună proiectul de hotărâre pe ordinea de zi.

În primă fază trebuie să emită prefectul ordinul ca mai apoi să se poată produce înlocuirea. Nu ni s-a dat un termen, așteptăm ca săptămâna asta să se emită ordinul, nu există motive de prelungire pentru că am atașat în dosar inclusiv certificatul de grefă, decizia instanței, deci totul e clar. După emiterea ordinului de către prefect, în prima ședință (n.r. – ședință de CL) trebuie să intre proiectul de hotărâre cu vacantarea locului și cu înlocuirea respectivă”, a transmis Ștefan Tanasă, președintele USR Iași.

Amintim faptul că Emanuel Zanoschi (29 de ani), asistent universitar în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, unde predă materii din zona științelor politice și relațiilor internaționale, va fi cel care îl va înlocui pe Cezar Baciu în CL. Reprezentanții USR au transmis faptul că acesta va fi prezent astăzi în Sala Mare a Palatului Roznovanu pentru a depune jurământul.

Bogdan Cojocaru, prefectul Iaşului, a semnat, ieri, 30 octombrie 2023, Ordinul de Prefect privind constatarea încetării de drept a funcţiei.

„Ordinul de Prefect privind constatarea încetării de drept a mandatului domnului Cezar Baciu, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi şi viceprimar al Municipiului Iaşi, a fost semnat. Instituţia Prefectului a fost sesizată de către partidul Uniunea Salvaţi România – Filiala Iaşi cu privire la faptul că domnul Baciu, consilier local şi viceprimar, şi-a pierdut calitatea de membru al partidului politic şi atunci a solicitat constatarea încetării de drept a mandatului.

În urma analizării documentelor transmise de către partidul USR, în urma verificării acestor documente în conformitate cu legile în vigoare, a fost semnat acest ordin prin care durata mandatului consilierului local a încetat înainte de termen. Aceste documente au fost comunicate către secretariatul Consiliului Local, către Judecătoria Iaşi, fiecare instituţie urmând a parcurge paşii legali pentru a pune în aplicare această hotărâre judecătorească”, a transmis Bogdan Cojocaru, prefectul Iaşului.

Perioadă tensionată pentru edilul Iașului! Chirica trebuie să negocieze urgent o nouă trădare

După plecarea din USR a lui Cezar Baciu, Mihai Chirica trebuie să negocieze urgent o nouă trădare pentru a avea din nou majoritate în plenul CL. În momentul plecării viceprimarului Baciu se revine la mandatele de la alegerile din 2020, USR va avea 9 consilieri, PNL – 11 consilieri, PSD – 5 consilieri și PMP 2 consilieri, acest lucru înseamnă că alianța din Consiliul Local PNL – PMP va avea împreună 13 voturi și nu va mai deține majoritatea, iar alianța PSD – USR va avea 14 voturi.

Practic, proiectele edilului nu vor mai fi aprobate. Astfel, este posibil ca primarul să dea la schimb scaunul de viceprimar pentru un alt „vot de aur” al unui alt USR-ist. În discuțiile din interior sunt vehiculate nume precum Iulian Hușanu și Iulian Nicolau, ambii de la USR, însă rămâne de văzut ce strategie va avea Mihai Chirica pentru a reobține majoritatea în plen, dar nu este exclusă o negociere și cu cineva din PSD.

Amintim faptul că, dacă PSD-USR va deține majoritatea, iar Mihai Chirica nu va găsi varianta pentru obținerea majorității, proiectele edilului nu vor mai trece, practic, primarul va fi pus la zid. Mai mult decât atât, din cauza lipsei unei majorități PNL-PMP există posibilitatea blocării proiectelor imobiliare, având în vedere faptul că PSD și USR nu votează favorabil planurile urbanistice ale dezvoltatorilor. Și în acest caz, Chirica își va găsi scuze, acesta va susține că proiectele Iașului sunt blocate din cauza opoziției.

În luna noiembrie va fi desemnat un nou viceprimar

Mihai Chirica, edilul Iaşului, a transmis faptul că numirea viceprimarilor se face doar în cadrul unei şedinţe ordinare. Astfel, rămâne de văzut ce se va întâmpla până la cea din luna noiembrie.

„Codul Administrativ spune că numirea viceprimarilor se face doar într-o şedinţă ordinară, deci va trebui să se întâmple într-o şedinţă convocată într-un regim de şedinţă ordinară, deci lunară, nu excepţională, ceea ce, sigur că da, va trebui să avem în vedere şi acest lucru. În orice caz, apelul meu către partidele politice cu care convieţuim în Consiliul Local până la alegerile viitoare este să îşi păstreze angajamentul faţă de cetăţenii care au votat.

Eu cred că vremurile ne arată că bătălia politică, chiar dacă pare incitantă, nu prea se potriveşte. Sigur, se strică lucrurile de la oră la oră, de la secundă la secundă şi cred că e bine să fim foarte raţionali. Eu cred în această raţiune, nu pentru binele meu, nu iau cu mine nimic acasă, ci pentru binele comunităţii”, a spus Mihai Chirica, edilul Iaşului.

Odată cu semnarea Ordinului de Prefect, Cezar Baciu a pierdut toate privilegiile din Consiliul Local. Astăzi va avea loc prima ședință ordinară în care Baciu nu va fi prezent.

Comentarii
  • Aliiiioooo, Cezara e linistit. Stie ca primarului îi place lins in c w r si cum Cezar asta stie cel mai bine, pentru 3.000 lei/ luna de azi il linge la c w r pe Mihaita

Adauga un comentariu