Prima pagină » Eveniment-Social » Vile moderne și case istorice de lux în Iași, cum doar în câteva orașe din Europa se mai găsesc! Acestea au prețuri uriașe și sunt visul oricărui bogătaș – GALERIE FOTO

Vile moderne și case istorice de lux în Iași, cum doar în câteva orașe din Europa se mai găsesc! Acestea au prețuri uriașe și sunt visul oricărui bogătaș – GALERIE FOTO

06 apr. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași au fost construite o serie de imobile luxoase și într-o manieră futuristă. Chiar dacă au prețuri de vânzare uriașe, ele sunt visul oricărui bogătaș! La vremea lor, asemenea imobile se găseau doar în câteva orașe din Europa. Casele au fost surprinse și menționate în „Primul Anuar – Ghid al Municipiului Iași”, din luna octombrie – 1935. Alături de ele sunt și alte case istorice, unele dintre ele existând și astăzi

Puțini ar crede că, la începutul secolului al XX-lea, la Iași erau construite o serie de imobile luxoase și într-o manieră futuristă. Asemenea vile se mai găseau doar în câteva citadele din Europa. Casele sunt surprinse și în „Primul Anuar – Ghid al Municipiului Iași”, din luna octombrie – 1935. Fie că este vorba despre Casa dr. Apter, situată pe Strada I. C. Brătianu, clădirea primei Școli de Economie de pe Strada Ștefan cel Mare, casele Pulferman și prof. univ. Popovici de pe Strada Păcurari sau Siegfrid Schonblum, de pe fosta Stradă Prelungirea Negruzzi, numărul 3, toate sunt exemple vii ale unei arhitecturi alese, elegante și extrem de selective. Exemple sunt și casele Th. Irimescu (fostul Bulevard Ferdinand) spre Gara Mare sau casa Haimovici de pe Strada Lascăr Catargi, numărul 12.

La capitolul „Arhitectura Iașului – vile moderne”, avem lucrările moderne ale inginerilor Goldenberg, Nacht și Schorr

 

Mai departe, la capitolul „Arhitectura Iașului – vile moderne”, sunt lucrările moderne ale inginerilor Goldenberg, Nacht și Schorr. În acest mod, cei care își închipuie că o vilă modernă e un cub monoton cu ferestre trântite la întâmplare și odăițe pătrate cu pereți goi, vor fi foarte surprinși vizitând lucrările executate de Goldenberg, Nacht și Schorr. Grupuri armonioase de mese, benzi late de ferestre scăldând interioarele în lumină, terase acoperite, acoperișe plane cu grădină și plajă, camere spațioase cu nișe, podeste, plafoane scoborâte, mobile, covoare și lămpi armonizate în proporții și culori, trebuie să încânte și pe adversarii stilului modern.

Dovadă a simțului estetic desăvârșit și a unui stil arhitectural, respectiv urbanistic, bine puse la punct

Ca dovadă a simțului estetic desăvârșit și a unui stil arhitectural, respectiv urbanistic bine pus la punct (prin comparație cu cele contemporane), în documentele vremii semnate de inginerul Alexa, conferențiarul Balmuș, respectiv dr. Fingherhut sau avocatul Saer, se arată că:

„Arta nouă nu e decât o consecință a metodelor noi de construcție, a confortului și higienei și o exprimare clară și artistică a interiorurilor”. De asemenea, acum aproape un secol, construcțiile arhitectului Klepper au impresionat, motiv pentru care a fost solicitat și a proiectat peste 150 de case tip vilă, care au creat senzație printre persoanele cu un înalt statut social. Astfel, acesta era adeptul unei: „arhitecturi sobre, confortabile și mai presus de toate, cinstită și care nu falsifică și deformează prin linii și forme inutile, adevărul arhitectural interior și exterior al lucrărilor, care trebuie să exprime necesitățile casei și posibilitățile materiale ale proprietarului”.

Clasicul și modernul îmbină perfect spectrul urbanistic al Iașului de acum un secol

Alături de ele sunt și alte case istorice, unele dintre ele existând și astăzi. Clasicul și modernul erau îmbinate perfect în spectrul urbanistic al Iașului de acum un secol. Exemple de case istorice sunt numeroase. Este vorba și de fosta casă a lui Anastase Carp de pe Strada Carol, numărul 20. În timpul construirii universității, lângă cârciuma lui Panaite, între universitate și Liceul Internat (azi Colegiul Național „Costache Negruzzi”), era casa lui Anastase Carp. A fost demolată după 1944, iar spitalul a fost mutat în Sărărie. Casa Steege, astăzi Corpul I al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Centrul de Studii Europene, este un alt exemplu. Aici, profesorul Orest Tafrali deschide în anul 1915 un mic Muzeu de Antichități.

Spectrul este completat de vilele Trolli și Scholari – Aleea Copou numărul 4 – 4 bis. Pasajul, care făcea legătura cu Strada Titu Maiorescu – Văscăuțeanu, a fost afectat de bombardamentele din 1944, clădirea din stânga fiind distrusă în totalitate. În completare, vorbim și despre casa Petre Bogdan, Bulevardul Carol, numărul 42, casa Iulius Reinicke sau casele V. Iamandi, Gatoschi sau dr. Frey.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025