Rafturile goale din supermarketuri în timpul pandemiei de COVID-19 a evidențiat preocuparea generată de amenințarea posibilei întreruperi a aprovizionării cu alimente în numeroase țări de pe glob. Este posibil ca o astfel de situație să fie repetată în viitor! Cum ar putea să afecteze societatea?
Pentru a obține răspunsurile, s-a efectuat un studiu care a inclus un sondaj desfășurat printre 58 de experți britanici de top în domeniul alimentar. Acești experți provin din medii academice, politice, organizații caritabile și mediul antreprenorial.
Concluziile sugerează că, în următorii 50 de ani, lipsa de alimente, generată de evenimente precum fenomene meteorologice extreme, ar putea provoca tulburări majore pe întreaga suprafața a Planetei. Scăderea stocurilor de carbohidrați esențiali, cum ar fi grâul, pâinea, pastele și cerealele, pare să fie un factor deschizător de drumuri pentru astfel de evenimente.
De exemplu, sistemul alimentar al Regatului Unit se dovedește a fi extrem de fragil în fața perturbărilor semnificative. Această fragilitate poate fi, în parte, atribuită priorității acordate eficienței în detrimentul rezilienței (capacitatea de a rezista și de a se reface în urma șocurilor). Acest aspect include dependența de forța de muncă sezonieră și utilizarea extensivă a aprovizionării „just-in-time” (livrarea produselor exact atunci când este necesară).
Studiul realizat de cercetătorii britanici subliniază importanța dezvoltării planurilor care să ajute țările să se pregătească și să facă față riscurilor.
Distribuția de alimente este principala problemă
Experții implicați în studiu au fost interesați de cauzele posibile ale perturbării sistemului alimentar, care ar putea duce la haos în rândul populației. Aceștia au fost întrebați dacă consideră că aceste perturbări vor fi generate de o penurie generală de alimente sau de probleme legate de distribuția acestora, ceea ce ar putea duce la indisponibilitatea produselor pe rafturi și, implicit, la izbucnirea unor focare izolate de foamete.
Conform rezultatelor obținute, majoritatea experților (80% dintre respondenți) au opinat că, în următorii zece ani, problemele de logistică în distribuția alimentelor, care vor genera penurii, reprezintă cea mai probabilă cauză a tulburărilor civile legate de alimente.
Fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente
Vremea extremă, care include furtuni, inundații, zăpadă și secetă, a fost identificată ca principala cauză a viitoarelor lacune în aprovizionarea cu alimente și a problemelor de distribuție, atât în perspectiva a zece ani, cât și în cea a cincizeci de ani.
Pandemia de COVID-19 și criza asociată creșterii prețurilor din ultimul timp au evidențiat nivelul nostru de vulnerabilitate. În perioada aprilie-august 2022, pe măsură ce inflația a redus veniturile gospodăriilor, peste jumătate din băncile alimentare independente din Marea Britanie au raportat că 25% dintre cei care au apelat la ajutor erau beneficiari recenți.
De asemenea, fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente. Multe dintre aceste evenimente sunt cauzate de schimbările climatice, și, în consecință, oamenii de știință se așteaptă ca acestea să provoace daune semnificative în agricultură în decadelor următoare.