Economic Local

Vinul unui producător din Iași este căutat de nemții care vor să îl aibă cu orice preț! Marius Antica vinde producția de vinuri din fructe mai ales în străinătate. „Le trimit la magazinele românești din străinătate”

Publicat: 06 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vinul unui producător din Iași este căutat de nemții care vor să îl aibă cu orice preț Marius Antica vinde producția de vinuri din fructe mai ales în străinătate. Le trimit la magazinele românești din străinătate
Marius Antica, singurul producător ieșean de vin din mure, cu atestat tradițional, și-a dezvoltat afacerea și produce și vinuri din caise și cireșe. Acestea sunt căutate atât de clienții din străinătate, cât și de cei din toată țara

Marius Antica, singurul producător ieșean de vin din mure, cu atestat tradițional, și-a dezvoltat afacerea și produce și vinuri din caise și cireșe. Acestea sunt căutate atât de clienții din străinătate, cât și de cei din toată țara. O cooperativă din Germania i-a propus producătorului din comuna Butea să vândă produsele sub brandul nemțesc

Singurul producător de vinuri din mure, care a obținut atestat de producător tradițional, și-a diversificat paleta de vinuri din fructe, iar acest lucru a atras și atenția străinilor. Marius Antica a creat, după rețete proprii, vin din caise și cireșe. Cel de caise este căutat chiar de nemți, care vor să îl vândă sub brandul lor.

„Am făcut vinuri din caise și cireșe. Am încercat mai multe rețete până am obținut aceste variante de vinuri. Cel din caise a stârnit interesul unei delegații de nemți care au fost în Iași și mi-au propus să produc vinul exclusiv pentru ei, cu eticheta lor, doar cu locul de producție Butea, Iași. E vorba de o cooperativă din Germania, de la Nurnberg. Ei îmi trimit sticlele, ambalajele lor, eu doar le produc. Eu am investit în presa de sucuri naturale, în tot ce am făcut ca să-mi dezvolt afacerea și până la urmă sunt producător local, nu prea merită să fac asta. Aș vrea să mai fac un proiect european ca să măresc capacitatea de producție”, susține Marius Antica, producător de vinuri, care a obținut atestatul de producător tradițional pentru „vinul din mure” în anul 2019.

Marius Antica a investit într-o plantație cu mure în urmă cu 4 ani, când s-a întors din străinătate

Ieșeanul din comuna Butea s-a întors acasă după 20 de ani de muncă în Italia și a investit zeci de mii de euro în afacerea din mediul rural. S-a lovit de birocrația din România și a reușit chiar să îl convingă pe fostul premier Florin Cîțu să modifice legea în favoarea producătorilor. Astfel, a reușit să reducă garanțiile și capitalul social pentru antrepozitul fiscal. În loc de 96.000 de lei, a fost redusă la 19.000 de lei garanția, iar capitalul social s-a redus de la 76.000 de lei, la 15.000 de lei, pentru micii producători de vinuri din fructe. După cei 4 ani în care a oscilat între a renunța la afacerea cu fructe și a pleca din nou în străinătate, a decis să rămână în țară. Din acest an și-a diversificat producția de vinuri după ce a investit noi sume, împrumutate în mare parte de la bănci.

Marius Antica, producător: „Le trimit la magazinele românești din străinătate”

Nu se oprește aici și vrea să mărească producția de vinuri din fructe.

„Acum produc vin de cireșe, caise și mure, dar vreau să mai fac și de soc și zmeură. O să văd la anul ce pot să produc. Oamenii care vin la târguri degustă vinurile și le și cumpără. Mai vând și în magazinele mici, de cartier, în străinătate. De exemplu, este un depozit la Oradea care are numai produse de la producătorii din țară și le trimit la magazinele românești din străinătate. Mi-au cerut și mie vinurile și au publicat pe site-ul lor mai multe informații despre aceste produse. Vinurile am văzut că sunt căutate mai ales în străinătate. Anul acesta am 20.000 de sticle de vin din mure, o producție mai bună ca cea de anul trecut. Vreau să vând și în supermarketuri, dar o să văd dacă am deschidere pentru colaborare”, mai spune Marius Antica.

În Iași, potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, sunt atestate 18 produse tradiționale din carne, legume, fructe și de patiserie.

Adauga un comentariu