Producătorii de vinuri din Iași anunță un an 2025 bun din punct de vedere al producției și calității lor. Vinurile vor fi de calitate superioară și bogate în arome
Producătorii de vinuri din Iași anunță o producție bună anul acesta, dar și băuturi de calitate. Aceștia au demarat deja campania de recoltare pe dealurile din Iași, unde sunt plantații de viță-de-vie. Potrivit specialiștilor din domeniu, vremea a fost bună pentru acest sector.
„E bine anul acesta. O să avem un vin bun, la un nivel net superior față de cel din anul precedent. Strugurii sunt sănătoși. Aromele, bune la Tămâioasă, Busuioacă de Bohotin. A plouat când a trebuit, iar vremea a fost ce trebuie pentru noi. Am recoltat cam jumătate din suprafața de 217 hectare. Mai avem 100 de hectare de viță-de-vie, dar n-au intrat pe rod”, susține Ilie Ciomaga, oenolog al Casei de Vinuri „Bucium”. Prețurile la vinuri au crescut în anul precedent.
Vinurile produse la Iași în 2025 vor fi de calitate superioară și bogate în arome
Producătorii de vinuri din Iași sunt bucuroși că anul acesta vor avea o producție bună. Căldura a contribuit la procesul de coacere, astfel că strugurii sunt bogați în conținutul de zahăr. Producătorii din Iași estimează o producție de 7-9 tone la hectar și sunt mulțumiți, pentru că vinul pe care îl vor obține va fi de calitate. Pe lângă soiurile clasice, Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă, Cotnari are în podgorie 105 hectare cu Fetească Neagră şi 40 de hectare cu Busuioacă de Bohotin.
„Deocamdată, am recoltat din 3-4 ferme din cele 11 ferme. Deocamdată, e foarte bine anul acesta și estimăm cam 20 de milioane de kg de struguri. Noi recoltăm cu cele 5 combine, dar lucrăm și zilieri. Va dura recoltarea până la finalul acestei luni”, susține Constantin Deleanu, fondatorul Cotnari, care administrează peste 1.700 de hectare cu viță-de-vie.
Zilierii lipsesc din fermele viticole din Iași
Producătorii de vinuri din Iași susțin că problema lipsei zilierilor s-a acutizat.
„Haideți să vorbim și despre lucrurile bune, și despre cele mai puțin bune. Până acum, am recoltat, și strugurii sunt cât se poate de ok, calitativ și cantitativ. Din păcate, nu are cine să îi culeagă. Ieri (n.r. – luni, 8 septembrie 2025) am vorbit cu oamenii, au zis că vin la cules. Am luat găleți, cuțite, tot ce trebuia, a doua zi au venit doar doi oameni din cei cu care negociasem. S-au scumpit toate, le-am mărit și eu sumele față de anul trecut, dar chiar și așa, nu au venit. Dacă nu o să găsim zilieri, vom face în așa fel încât să folosim echipamente. Noi avem în proiect, în plan, să luăm o mașină care să ne ajute la cules”, susține Marian Olteanu, managerul cramei Gramma.
Peste 1.500 de hectare cu viță-de-vie din județul Iași au fost înființate cu bani de la Uniunea Europeană, acordați prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În ultimii 3 ani s-a investit peste un milion de euro în plantațiile viticole, fiind înființate în zone precum Bârnova sau Strunga. În fiecare an se derulează programe naționale pentru sectorul viticol, astfel că producătorii pot obține ajutoare financiare importante pentru a dezvolta afacerile cu struguri. Viticultorii spun că, anul acesta, vinurile produse la Iași vor fi de calitate superioară și bogate în arome.