Actualitate

Violențe greu de descris in Beirut, Liban, după o serie de proteste! Sunt cel putin 5 persoane decedate

Publicat: 14 oct. 2021
Violențe greu de descris in Beirut, Liban, după o serie de proteste

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte zeci de răniți când au izbucnit focuri de armă în timp ce susținătorii Hezbollah s-au adunat pentru a protesta împotriva judecătorului care investighează explozia portului Beirut.

Sute de susținători și aliați ai Hezbollahului îmbrăcați în negru s-au adunat joi la Palatul Justiției din Beirut, cerând eliminarea judecătorului Tarek Bitar din ancheta exploziei din portul Beirut, acuzându-l de părtinire.

Cinci oameni au decedat si zeci au fost răniți in Beirut

S-au auzit focuri de armă venind din cartierul apropiat Tayyoune, împrăștiind protestatarii furioși. Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 25 rănite prin focuri de armă, a declarat pentru Al Jazeera Crucea Roșie libaneză.

Armata libaneză a intervenit, arestând unul dintre trăgători. Identitățile și afilierile shooterilor nu au fost imediat clare. Premierul Najib Mikati a cerut calmul și a avertizat împotriva încercărilor de a trage Libanul în violență. Armata a cerut civililor să părăsească zona din jurul incidentului și a avertizat că vor împușca pe oricine deschide focul.

Într-o declarație, Hezbollah și aliatul său Amal au cerut susținătorii să rămână calmi și „să nu fie atrași de discordia rău intenționată”.

Proteste violente in Beirut, Liban, din cauza judecătorului care anchetează explozia din port

Incidentul vine pe fondul tensiunilor crescânde asupra sondei în explozia devastatoare din portul Beirut, pe 4 august 2020. Protestatarii s-au adunat în capitala libaneză la două zile după cele mai dureroase critici de până acum ale secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah. Nasrallah l-a acuzat pe judecător că a „vizat politic” oficialii în ancheta sa.

Bitar a încercat luni de zile să-i urmărească pe ex-miniștrii Ali Hasan Khalil, Ghazi Zeiter, Nouhad Machnouk, Youssef Finianos, precum și pe fostul prim-ministru Hasan Diab. Khalil și Zeiter aparțin Mișcării Amal, un partid șiaș condus de Nabih Berri și strâns aliat cu Hezbollah.

Judecătorul a cerut, de asemenea, convocarea șefului securității generale, generalul maior Abbas Ibrahim și șeful securității statului, generalul maior Tony Saliba. Cu toate acestea, ministerul de interne și Consiliul Superior al Apărării nu i-au acordat permisiunea de a face acest lucru.

Sute de mii de locuitori au rămas fără locuinţă din cauza exploziei din Beirut

In 2020, in orasul Beirut a devenit de nelocuit după o explozie uriasă in port. Conform datelor oficiale, zeci de oameni au murit si sute de mii au rămas fara locuintă după ce 2700 de tone de nitrat de amoniu au explodat în capitală.

Autorităţile explică faptul că i-a avertizat pe judecătorii din ţară ca susbstante periculoase pentru oraş sunt stocate în Beirut. Condorm lui Badri Daher, şeful autorităţilor vamale din Liban, au fost trimise şase notificări către oficialii judiciari. Depozitele de nitrat de amoniu se afla de şase ani de zile pe teritoriul Libanului, în Beirut. Proprietarii depozitului nu au luat nicio măsură de siguranţă, iar acest lucru a dus la tragedia petrecută in urmă cu un an.

Adauga un comentariu