National

Violeta Alexandru are vești bune pentru părinți! Primesc bani de la stat și cei cu copiii la școli în scenariile 2 și 3

Publicat: 22 oct. 2020
Violeta Alexandru cu mască
Ministrul Muncii Violeta Alexandru

Joi, 22 octombrie, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a transmis că actul normativ care prevede extinderea plăților pentru părinți și în cazul școlilor incluse în scenariile 2 și 3 este finalizat și că a fost dat spre aprobare în ședința de Guvern.

Ministrul Muncii afirmă că plățile erau făcute punctual și până acum, pe baza avizelor epidemiologice eliberate de DSP.

„Suntem gata, eram gata de acum o săptămână, dar în procedura de avizare am parcurs toate etapele corespunzătoare, inclusiv Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ. Subiectul suscită într-adevăr un larg interes, în perioada ultimelor zile, noi aflându-ne în circuitul de avizare, au mai venit o serie de comentarii și completări. Actul normativ este gata și îl vom supune aprobării dumneavoastră”, a spus Violeta Alexandru, potrivit Mediafax.

Violeta Alexandru: „Extindem sfera de aplicabilitate a ordonanței 147/2020”

Conform spuselor ministrului, instituția pe care o conduce face plăți către părinți și în prezent.

„Vreau să subliniez pentru cei care în spațiul public au precizat că nu avem cadrul legal pentru plata părinților, că Ministerul Muncii efectuează în acest moment plăți pentru toate situațiile în care, în baza avizului epidemiologic eliberat de DSP, o unitate școlară în integralitate sau o clasă se află în situația de a gestiona un focar Covid, avem în plată, avem în gestionare această situație.”, a spus Violeta Alexandru.

Astfel, ministrul Muncii a explicat că se realizează doar o extindere a ordonanței 147/2020, pentru a se acoperi și situațiile părinților copiilor care învață în scenariul doi și trei.

Noi practic extindem sfera de aplicabilitate a ordonanței 147/2020, ca urmare a ordinului comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății, acest ordin prevăzând cele trei scenarii despre care s-a discutat în spațiul public.

Ca urmare a ordinului apărut ulterior ordonanței, venim să completăm ordonanța pentru a avea cadrul legal în vederea acoperirii situațiilor părinților copiilor care învață în scenariul doi și trei. Noi am gestionat în toată această perioadă toate situațiile punctuale apărute. Ca urmare a ordinului celor doi miniștri înțelegem să completăm cadrul legal”, a mai spus Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: „Vom putea acorda zile libere plătite pentru unul dintre părinți“

Ministrul Muncii a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru părinții elevilor care fac exclusiv școală online, dar și ai celor care studiază în sistem combinat. Violeta Alexandru spune că a adus completări la cadrul legal existent pentru a exista posibilitatea acordării unor zile libere plătite și pentru părinții care se află în această situație.

Ministrul afirmă că un părinte din fiecare familie va primi  75% din salariul brut, însă nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul în care se vede nevoit să rămână acasă, pentru a-și supraveghea copilul care studiază online.

„Știu exact, în zona de competență a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscriși în unitățile de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, intrate în scenariile 2 și 3. Am spus-o constant, în fiecare zi a săptămânii. Reiau.

Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte. Deja reglementasem și gestionăm situația părinților din școlile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică“, a menționat Violeta Alexandru.

Adauga un comentariu