National

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Nu a existat partid care să sprijine mai mult producătorii agricoli decât PNL”

Publicat: 09 nov. 2020
Violeta Alexandru cu mască
Ministrul Muncii Violeta Alexandru

Luni seara, 9 noiembrie, la Realitatea Plus, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că guvernul Orban a susținut foarte mult producătorii agricoli, însă măsura suspendării activității piețelor închise a fost luată având un studiu la bază. Care studiu? Nu știm. Însă măsura a venit ca urmare a nerespectării regulilor impuse de autorități, în contextul pandemiei de COVID-19.

“Piețele în aer liber sunt deschise. Aici a lucrat fabrica de troli și persoanele care au încercat să ducă lucrurile în altă zonă. Piețele nu sunt închise complet, sunt permise piețele în diverse locuri din comunități. Marfa nu se va arunca. (…) Nu a existat partid care să sprijine mai mult producătorii agricoli decât PNL. Nu se pune problema să arunce marfa, există spații amenajate.

Referitor la proteste, este dreptul oamenilor să-și exprime punctul de vedere, este adevărat că producătorii autohtoni ocupă un loc important. Nu am luat această decizie fără un studiu la bază. Acolo, în piețe, nu se verifică temperatura, nu se respectă unele măsuri, iar riscul de răspândire a virusului era foarte mare. Obiectivul nostru este să protejăm sănătatea oamenilor.”, a declarat ministrul Muncii, la Realitatea Plus.

Ludovic Orban, premierul României, vine cu precizări în privința măsurii aplicate piețelor închise

Duminică, 8 noiembrie 2020, Ludovic Orban a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate pe B1Tv, că măsurile privind suspendarea activității în piețele închise s-au luat pentru protejarea persoanelor vârstnice, vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. De asemenea, el a amintit și discuțiile privind găsirea unor soluții, de către primari, referitoare la posibilitatea producătorilor de a-și vinde marfa.

„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a declarat Ludovic Orban duminică seară, la B1 Tv.

Premierul a precizat că a solicitat prefecţilor să aibă întâlniri cu primarii şi să stabilească un plan de măsuri, pentru a permite producătorilor să își vândă produsele în continuare. În acest fel, s-a ajuns la concluzia că tarabele vor fi amenajate în parcări şi în spaţiile din jurul pieţelor.

Ludovic Orban își cere scuze

Premierul României și-a cerut scuze pentru inconvenintele, pe care le-a creat o dată cu instaurarea măsurii privind piețele închise, însă a adăugat că este necesară reducerea riscului de contaminare, cu precădere în rândul persoanelor vârstnice.

„Ne cerem scuze, inca o data, pentru inconvenientele pe care le producem, dar vrem să reducem la minimum riscul de contaminare mai ales la persoanele cu varsta inaintata. Este un inconvenient pe o perioada de timp limitata, sper sa depasim”, a declarat premierul.

„Nu se închid pieţele, că aşa s-a transmis, se suspendă o perioadă de 30 de zile, vedem cum evoluează în perioada asta. Se suspendă doar activitatea celor care funcţionează în spaţii închise” a explicat Orban

Mai mult, el a arătat că în cele mai multe ţări europene pieţele sunt volante.

Comentarii
Adauga un comentariu